Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στην Αγγλία με ορίζοντα έξι μηνών και επιβολή ακόμα και από το στρατό

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στην Αγγλία με ορίζοντα έξι μηνών και επιβολή ακόμα και από το στρατό


Νέους περιορισμούς με στόχο τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αν και όπως τόνισε για την ώρα η χώρα δεν επιστρέφει σε ένα γενικό ‘lockdown’ όπως την άνοιξη.

Συγκεκριμένα, αν και τα γραφεία θα παραμείνουν ανοιχτά, όπως και τα σχολεία, καλούνται όσοι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι.

Οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει από την Πέμπτη να κλείνουν στις 10 τη νύχτα, ενώ η εξυπηρέτηση πελατών σε παμπ, μπαρ και εστιατόρια θα γίνεται μόνο στο τραπέζι.

Επίσης, γίνεται υποχρεωτική η χρήση καλύμματος προσώπου σε ταξί και από το προσωπικό σε καταστήματα λιανικής και εστίασης, όπως και από τους πελάτες που δεν κάθονται για κατανάλωση στο κατάστημα.

Πλέον οι επιχειρήσεις θα έχουν νομική υποχρέωση να επιβάλουν τα μέτρα και θα αντιμετωπίζουν αυστηρά πρόστιμα ή και απειλή λουκέτου. Το πρόστιμο για την πρώτη παράβαση διπλασιάζεται στις 200 λίρες ανά άτομο.

Από τη Δευτέρα το όριο των καλεσμένων σε τελετές και δεξιώσεις γάμου μειώνεται στους 15, αν και παραμένει το όριο των 30 ατόμων που μπορούν να παραστούν σε κηδείες.

Ο κανόνας που δεν επιτρέπει συναθροίσεις άνω των έξι ατόμων επεκτείνεται και στα σπορ σε κλειστό χώρο, ενώ δε θα επιτραπεί τελικά από τον Οκτώβριο η παρουσία θεατών σε αθλητικά δρώμενα.

Η εφαρμογή την νέων μέτρων θα μπορεί να γίνεται ακόμα και από μέλη των ενόπλων δυνάμεων, όπου χρειάζεται να συνδράμουν την αστυνομία.

Όπως είπε ο κ. Τζόνσον, τα μέτρα θα ισχύουν στην Αγγλία και μπορεί να μείνουν σε ισχύ για έξι μήνες. Αν δεν αποδώσουν, τότε η κυβέρνηση θα εξετάσει την επιβολή ακόμα αυστηρότερων περιορισμών.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι για την ώρα δε γίνεται σύσταση στους πιο ευάλωτους πολίτες να θέσουν εαυτούς ξανά σε πλήρη απομόνωση, εκτός από τις περιοχές όπου εφαρμόζονται τοπικά lockdown.

Αιτιολογώντας τα μέτρα ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα έχει φτάσει «σε ένα επικίνδυνο σημείο καμπής» ως προς το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Σημείωσε ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν τετραπλασιαστεί σε ένα μήνα και αυξάνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με αποτέλεσμα την αύξηση την εισαγωγών στο νοσοκομείο, που έχουν υπερδιπλασιαστεί σε ένα 15ήμερο.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποφευχθούν σοβαρότερες συνέπειες», προειδοποίησε ο κ. Τζόνσον, κάνοντας λόγο για «ισορροπημένα» μέτρα.

Πρόσθεσε ότι λιγότερο από το 8% του πληθυσμού εκτιμάται ότι έχει αναπτύξει αντισώματα.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ είπε ότι τα νέα μέτρα ήταν «αναγκαία αλλά όχι αναπόφευκτα», κατηγορώντας την κυβέρνηση για ολιγωρία.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ