Κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης οι εκλογές του 2019

Κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης οι εκλογές του 2019

 


Οι ευρωεκλογές του 2019 θεωρούνται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ως ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης καθώς εκτιμούν ότι δεν πρόκειται αυτή τη φορά για μια αναμέτρηση ανάμεσα στα παραδοσιακά κόμματα, αλλά μεταξύ των δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα και εκείνων που θέλουν να ανατρέψουν όσα έχουν επιτευχθεί.

Τα θεσμικά όργανα εκφράζουν ανησυχία για τον ευρωσκεπτικισμό που επικρατεί, την άνοδο των πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται κατά της Ευρώπης, αλλά και για την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις που ζημιώνουν την εικόνα της ΕΕ. Ετσι, ρίχνονται στην μάχη με επικοινωνιακές στρατηγικές ενόψει των εκλογών που θα είναι οι πρώτες μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Σημειώνεται ότι το Brexit θα γίνει στις 29 του Μάρτη 2019 και οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα διεξαχθούν δύο μήνες μετά μεταξύ 23-26 Μαϊου σε 27 κράτη μέλη. Στην Κύπρο οι πολίτες θα ψηφίσουν την Κυριακή 26 Μαϊου.

«Οι επόμενες ευρωεκλογές θα είναι αναμφισβήτητα μια μάχη όχι μόνο ανάμεσα στα παραδοσιακά κόμματα της Δεξιάς, της Αριστεράς και του Κέντρου αλλά και μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στα οφέλη της συνεχιζόμενης συνεργασίας και της ολοκλήρωσης σε επίπεδο ΕΕ και εκείνων που θα ανατρέψουν όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 70 χρόνια «, είπε  ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Σύμφωνα με έρευνα, για τους Κύπριους πολίτες τα πρώτα πέντε θέματα που πρέπει να τεθούν  ως προτεραιότητα για συζήτηση κατά την προεκλογική εκστρατεία είναι πρώτον η οικονομία/ανάπτυξη, δεύτερον η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, τρίτον η πολιτική ασφάλειας και άμυνας, τέταρτον η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας και πέμπτο η μετανάστευση.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προτεραιότητα είναι η μετανάστευση, ακολουθεί η οικονομία, η ανεργία των νέων και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες του Κοινοβουλίου το 2018, επιβεβαιώνουν τη σταθερά αυξανόμενη στήριξη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, στην οποία ρωτήθηκαν 27.000 άτομα από 28 κράτη μέλη, κατέγραψε ότι το 62% των πολιτών πιστεύει ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ είναι θετική, ενώ περισσότεροι τα δύο τρίτα (68%) συμφωνούν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ΕΕ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 1983.

Επίσης, ενόψει και της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο, ενδιαφέρον έχει ότι σύμφωνα με την έρευνα, το 66% των Ευρωπαίων θα ψήφιζε για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ (πλειοψηφία σε όλα τα κράτη μέλη) και μόνο το 17% θα ήταν υπέρ της αποχώρησης, με άλλο ένα 17% να είναι αναποφάσιστο.

Στην επικοινωνιακή του στρατηγική το Ευρωκοινοβούλιο θα προσπαθήσει να εξηγήσει γιατί οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες και γιατί είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή συνεργασία που συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην ευημερία και την προστασία τους.

Μια καινοτομία στην προεκλογική εκστρατεία είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα  ‘αυτή τη φορά ψηφίζω’

( https://www.aftitiforapsifizw.eu/ ), η οποία δημιουργήθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε 24 γλώσσες. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο πολιτών που στόχο έχουν να κινητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο προκειμένου να ψηφίσει στις εκλογές.

‘Χωρίς καμία κομματική ταυτότητα, η πλατφόρμα κι αυτοί που συμμετέχουν έχουν σαν αποκλειστικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών: «Δεν αρκεί να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον: αυτή τη φορά ο καθένας μας χρειάζεται να αναλάβει την ευθύνη και να επιλέξει το μέλλον του»’ αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

Εξάλλου, ένα άκρως χρήσιμο εργαλείο θα είναι η ιστοσελίδα whateuropedoesforme.eu, (τι κάνει η Ευρώπη για μένα) η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και να τεθεί σε λειτουργία στις 14 Νοεμβρίου.

Η επικοινωνιακή στρατηγική της Κομισιόν θα στοχεύσει στην ανάδειξη των όσων έχουν επιτευχθεί στην Ευρώπη, με έμφαση στην κάθε χώρα ξεχωριστά και στο πώς το έργο που έχει επιτευχθεί επηρεάζει με παραδείγματα την καθημερινότητα των πολιτών.

Ηδη τρέχουν τρεις εκστρατείες με τους τίτλους EU and Me, EU protects και  EU delivers. ΚΥΠΕ