Λ. Χριστοφόρου: Eνιαία ισχυρή άμυνα και ασφάλεια της Ε.Ε εδώ και τώρα

Λ. Χριστοφόρου: Eνιαία ισχυρή άμυνα και ασφάλεια της Ε.Ε εδώ και τώρα

 


Στην απουσία ισχυρής άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, σε παρέμβαση του κατά τη συζήτηση της έκθεσης για την Ενιαία Άμυνα και Ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Θεωρώ ότι, η απουσία ισχυρής άμυνας και ασφάλειας στην ΕΕ, αποτελεί το  τεράστιο έλλειμμα που κουβαλά στους ώμους της. Ισχυρή  Ενιαία Άμυνα και Ασφάλεια η ΕΕ έπρεπε να έχει χθες. Ήδη αργοπορήσαμε πάρα πολύ. Η ΕΕ για να μπορέσει να προστατεύσει τα σύνορά της όπως διακηρύσσει και να διαφυλάξει, όπως είναι υποχρέωση και καθήκον της, την κυριαρχία των χωρών-μελών της, οφείλει να διαθέσει χρήματα από τον προϋπολογισμό και να αρχίζει από τώρα να χτίζει την άμυνα και την ασφάλεια της.

Δεν θα μπορούσε καμία Τουρκία να διανοηθεί, να εισβάλει στη Συρία, στη Λιβύη, να κατέχει την Κύπρο, να εισβάλει στην Κυπριακή ΑΟΖ, να απειλεί χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν υπήρχε αυτή η ενιαία ισχυρή άμυνα και ασφάλεια της Ε.Ε”.

Συνεχίζοντας ο Ευρωβουλευτής υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση  στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, κ.Borell, που αποσκοπεί στη διαφύλαξη της κυριαρχίας των χωρών μελών της ΕΕ, μέχρι να δημιουργηθεί Ενιαία Άμυνα και Ασφάλεια στην ΕΕ.

“Θα ήταν έναν καλό βήμα κ. Borrell, αν ληφθεί μία πρώτη απόφαση από τις χώρες μέλη, στα πλαίσια της αλληλεγγύης να αντιδρούν ενωμένοι, ενάντια σε οποιαδήποτε επιβουλή σε χώρα μέλος της ευρωπαϊκής Ένωσης και παραβίαση της κυριαρχίας της. Και  αυτή η αντίδραση να είναι με όλα τα μέσα από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ”, κατέληξε ο κ. Χριστοφόρου.