Λαγκάρντ: Τα ρίσκα για τον χρηματοοικονομικό τομέα της ευρωζώνης αυξάνονται.

Λαγκάρντ: Τα ρίσκα για τον χρηματοοικονομικό τομέα της ευρωζώνης αυξάνονται.


Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε πως το ΔΝΤ εκτιμά για εφέτος μια συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 4,4% το 2020. «Αυτό είναι λιγότερο τρομερό από ό, τι πριν από τρεις μήνες, αλλά παρόλα αυτά τρομερό. Έχουμε απίστευτη αβεβαιότητα για το μέλλον», είπε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τις χώρες που έχουν δημοσιονομικό χώρο να τον χρησιμοποιήσουν και τόνισε πως η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει εξυπηρετική. «Είναι καλύτερο εάν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική χρησιμοποιούνται από κοινού», σημείωσε.

Η ίδια έστειλε ένα μήνυμα συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο. «Ο δρόμος μας προς τα εμπρός είναι να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έως ότου έχουμε μια διαρκή έξοδο από την υγειονομική κρίση», είπε.

Περιγράφοντας την οικονομική πραγματικότητα της ευρωζώνης η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως τα ρίσκα για τον χρηματοοικονομικό τομέα της ευρωζώνης αυξάνονται, αλλά οι τράπεζες έχουν επαρκή μαξιλάρια ασφαλείας για να απορροφήσουν τις απώλειες και να συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, εάν χρειαστεί, ειδικά από τη στιγμή που η αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας μπορεί να περιορίσει την ισχύ της ανάκαμψης.

«Η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη από τις εξαιρετικά υποστηρικτικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές μαζί με την προσδοκώμενη επανεκκίνηση της παγκόσμιας δραστηριότητας», ανέφερε.

«Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας αν χρειαστεί», υπογράμμισε.

 

Πηγή: insider.gr