Λουκάς Φουρλάς: Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό

Λουκάς Φουρλάς: Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό


Εκλέγηκε Ευρωβουλευτής τον Μάιο του 2019 και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατάφερε να εκλεγεί και πρόεδρος της ομάδας ευρωβουλευτών κατά του καρκίνου (MEPs Against Cancer).Όραμα του ο σχεδιασμός και η υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής κατά του καρκίνου, ενώ τονίζει πως υπάρχει έντονη ανάγκη επαναπροσδιορισμού των στόχων, αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο και τη φιλοσοφία ίδρυσής της. Πρόκειται για τον ευρωβουλευτή, Λουκά Φουρλά,ο οποίος μιλώντας στο έντυπο Ευρωκέρδος είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλει να ηγείται στη διεθνή σκηνή, χρειάζεται να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό με μια καθαρή και ουσιαστική  μεταρρύθμιση.

 

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

Οι στόχοι σας για την περίοδο 2019-2024 για την οποία έχετε εκλεγεί ευρωβουλευτής;

Οι ραγδαίες και ανατρεπτικές αλλαγές στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής, της κοινωνίας, καθώς και οι συνεχείς εξελίξεις σε τεχνολογικό επίπεδο, μας υποδεικνύουν πως πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση, προκειμένου να συμβαδίζουμε με το νέο κλίμα που διαμορφώνεται, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Εξ αρχής, η υποψηφιότητά μου, είχε ως βασικό στόχο να δώσει εισηγήσεις, εναλλακτικές επιλογές και τελικά λύσεις, οι οποίες να βελτιώνουν την καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη. Το ευρωπαϊκό πεδίο μας δίνει τα εφόδια να κάνουμε όσα θέλουμε για να βελτιώσουμε τη διαβίωση των πολιτών. Η φιλοδοξία μου, δεν είναι να γίνω ένας ακόμα επαγγελματίας πολιτικός. Θέλω απλά να κάνω αυτό που κάνω εδώ και χρόνια μέσα από ένα θεσμικό βήμα.

Συγκεκριμένοι στόχοι δείχνουν την πορεία σε όποιον θέλει πεδίο δράσης για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και της ποιότητας ζωής. Πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας για νέους στην ΕΕ σε βάθος πενταετίας, έξυπνα σπίτια για ηλικιωμένους για να μην καταλήγουν σε οίκους ευγηρίας και να μπορούν να λαμβάνουν φροντίδα στο σπίτι και καταπολέμηση του καρκίνου με δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο κινούμαι.

 

Εκλεγήκατε πρόσφατα πρόεδρος της ομάδας ευρωβουλευτών κατά του καρκίνου (MEPs Against Cancer). Τι σημαίνει για εσάς αυτή η εκλογή; Tα σχέδια και που θα δώσετε έμφαση;

Στους έξι μήνες που βρίσκομαι εντός του Ευρωκοινοβουλίου, έχω διαπιστώσει ότι η συνέπεια, η συνεχής παρουσία, η δυναμικότητα όσον αφορά τη διεκδίκηση και η αξιοπιστία, διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο. Οι συνέργειες και οι συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών ομάδων είναι μείζονος σημασίας. Παράδειγμα αποτελεί, η εκλογή μου στη θέση του Προέδρου της Ομάδας MEPsAgainstCancer που οφείλεται στη συμπόρευση που είχα με τους συναδέλφους μου Κυπρίους Ευρωβουλευτές, καθώς και με την ελληνική αντιπροσωπεία, οι οποίοι ενώ προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές ομάδες στήριξαν την υποψηφιότητά μου. Αποδείξαμε, ότι όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πράγματα και μάλιστα σημαντικά.

Ένας Ευρωβουλευτής από μία μικρή χώρα, την Κύπρο -ενώ είχε να αντιμετωπίσει δύο ισχυρές υποψηφιότητεςαπό τη Γαλλία και τη Βρετανία αντίστοιχα- μέσω συνεννόησης και πνεύματος συνεργασίας κατάφερε το φαινομενικά «αδύνατο». Η εμπειρία της εκλογής μου, αποτελεί οδοδείκτη για εμένα ως προς το να συνεχίσω να μάχομαι γιατί με έχει διδάξει ότι οι μάχες κερδίζονται μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις, επίμονο και ειλικρινή διάλογο, καθώς και διάθεση για συναινέσεις. Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές βγαίνουμε ενισχυμένοι και πιο ενωμένοι μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Όραμά μου, ο σχεδιασμός και η υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής κατά του καρκίνου. Δηλώνω την αφοσίωση μου σε αυτό και την πλήρη δέσμευση μου για την οργάνωση και την υλοποίηση του. Γνωρίζοντας και κατανοώντας το ταξίδι του ασθενή και της οικογένειας του, έχοντας βιώσει και ο ίδιος τις ανάγκες που δημιουργούνται, στρατεύτηκα στην καταπολέμηση του καρκίνου πανευρωπαϊκά.

 

Πόσο σημαντική είναι η έρευνα και η καινοτομία όσον αφορά τη δημόσια υγεία; Και ποιο το στοίχημα για την Ε.Ε;

Είναι ανάγκη να γίνει ανακατανομή των πόρων του συστήματος υγείας, προκειμένου να αρθούν οι ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας. Η ταχύτητα αλλαγής της τεχνολογίας είναι μεγάλη, όπως παρατηρείται με τα νέα φάρμακα, γεγονός που πρέπει να συνυπολογιστεί στην κατανομή της δαπάνης. Οι νέες τεχνολογίες σχετικά με τις ασθένειες, προκαλούν αύξηση της δαπάνης, ακόμη από το επίπεδο της πρόληψης, όμως μακροπρόθεσμα εξοικονομούν πόρους από την εμφάνιση των νόσων.

Συνεπώς, σημαντική είναι η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ως προς την εξεύρεση χρημάτων για την εφεύρεση και χρήση καινοτόμων θεραπειών.

Κεντρικός στόχος του «HORIZONEUROPE 2021-2027» είναι η μεγιστοποίηση του επιστημονικού, οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου των επενδύσεων της Ένωσης στην έρευνα και την καινοτομία. Προς την κατεύθυνση αυτή θα επιδιωχθεί, μεταξύ άλλων, η προσέλκυση  πρόσθετων επενδύσεων από τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη, η εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας και η μεγιστοποίηση των οφελών από την αλληλεπίδρασή τους μέσω δράσεων που θα διασφαλίζουν τη δέσμευση και τη συμμετοχή των πολιτών και των οργανώσεων τους σε όλα τα στάδια και επίπεδα (χάραξη πολιτικής, υλοποίηση).

 

Πόσο σημαντικός είναι για εσάς σε προσωπικό επίπεδο αλλά και από τη θέση του ευρωβουλευτή ο διορισμός της Στέλλας Κυριακίδου ως Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Υγείας;

Με την Επίτροπο για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου είχαμε μια πολύ στενή συνεργασία τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την καταπολέμηση του καρκίνου και τη στήριξη των οικογενειών και αυτή τη συνεργασία θα τη συνεχίσουμε και θα την ενισχύσουμε.

Υπάρχει ανάγκη συνεργασίας με την αρμόδια Επίτροπο για επικαιροποίηση των υφιστάμενων κανονισμών για τα «ορφανά» φάρμακα και την ανάγκη παροχής της καλύτερης δυνατής θεραπείας στα παιδιά που παλεύουν με τον καρκίνο σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μεγάλη εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για την 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Η Κομισιόν, επέλεξε αυτή την ημέρα να ανακοινώσει το «Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στην Ευρώπη», ειδικά αλλά και συμβολικά στο Ευρωκοινοβούλιο και εμείς θα είμαστε εκεί να ακούσουμε και να στηρίξουμε αυτό το Σχέδιο.

 

Οικονομία και συμφέροντα. Σχολιάστε;

Η Κύπρος έχει εξέλθει από την κρίση και η οικονομία του τόπου έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Η Εκτελεστική και η Νομοθετική Εξουσία, σε συνδυασμό με σημαντικούς φορείς, θα πρέπει να εργαστούν απρόσκοπτα ώστε να σημειωθεί μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης στο μέλλον και πρόοδος και να βελτιωθεί παράλληλα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Καλούμαστε να θέσουμε τις βάσεις ενός νέου πλαισίου οικονομικής δραστηριότητας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου σε τομείς που προσδίδουν κύρος και αξιοπιστία στην κυπριακή οικονομία.

Η επενδυτική δραστηριότητα αποτελεί αδιαμφισβήτητα θεμελιώδη παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη. Οι προσπάθειες για περαιτέρω εξυγίανση, αναδόμηση, αναζωογόνηση και ανάπτυξη της οικονομίας θα πρέπει να ενισχυθούν και να εντατικοποιηθούν. Στόχος είναι να εδραιώσουμε μια εύρωστη και ισχυρή οικονομία, η οποία να παράγει έσοδα για το κράτος, εισοδήματα για τους πολίτες και να δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Η οικονομία μας χρειάζεται εξωστρέφεια και ελκυστικά κίνητρα για επενδύσεις από ξένα και εγχώρια κεφάλαια. Η οικονομική πολιτική και η μεταρρύθμισή της, θα πρέπει να έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση της πραγματικής οικονομίας, με γνώμονα τον απλό πολίτη και τις ανάγκες του, και κύριο μέλημα την αειφόρο ανάπτυξη.

Οι πρώτες χώρες, οι οποίες θα επανακαθορίσουν το πλαίσιο της υγείας, της εκπαίδευσης και της οικονομίας τους, θα είναι αυτές που θα ηγηθούν της παγκόσμιας οικονομίας. Στην Κύπρο, έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να υλοποιήσουμε αυτούς τους στόχους, ωστόσο μερικές φορές υπολειπόμαστε αποφασιστικότητας και συνέργειας.

 

To όραμα σας ως Ευρωπαίος πολίτης;

Η ΕΕ είναι το σπίτι μας και όλοι όσοι διαμένουν σε αυτό το πολυπολιτισμικό σπίτι οφείλουν να το σέβονται και να το προστατεύουν. Επιπλέον όμως, οφείλουν να εργάζονται συστηματικά για τη συνεχή αναβάθμιση και βελτίωσή του.

Το όραμά μου είναι μια ΕΕ όπου οι άνθρωποι σε όλες τις περιφέρειες και πόλεις μας θα αξιοποιούν πλήρως το δυναμικό τους. Στόχος μια ακατάλυτη βελτίωση της οικονομίας και της ποιότητας ζωής για όλους, οπουδήποτε κι αν κατοικούν.

Υπάρχει όμως μεγάλη ασάφεια ως προς τους κοινούς στόχους που μπορεί να έχουν οι 28 χώρες της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν στις ημέρες μας ή τουλάχιστον δεν υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί ηγέτες του επιπέδου εκείνων οι οποίοι είχαν δημιουργήσει την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, ώστε μέσα από το ευρωπαϊκό όραμα να διαμορφώσουν ρεαλιστικούς στόχους, κατανοητούς, αποδεκτούς και επωφελείς για όλες τις χώρες μέλη. Για την ώρα τουλάχιστον.

Η ανάγκη της ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης είναι αδήριτη, όπως είναι και η ανάγκη ενός νέου οράματος για την αποστολή και την προστιθέμενη αξία της Ευρώπης. Στη σημερινή Ευρώπη, το πρώτο βήμα είναι να αντιμετωπίσουμε με θάρρος τη δυνατότητα διοικητικού μετασχηματισμού και να δείξουμε απτά αποτελέσματα στους πολίτες των κρατών μελών.

Μόνον έτσι θα μπορέσουν οι Ευρωπαίοι να πιστέψουν ξανά στην Ε.Ε. Μόνον τότε η Ε.Ε. θα έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει τον σημαντικό ρόλο που της αξίζει.

Υπάρχει έντονη ανάγκη επαναπροσδιορισμού των στόχων, αρχών και αξιών της Ένωσης στο πλαίσιο και τη φιλοσοφία ίδρυσής της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλει να ηγείται στη διεθνή σκηνή, χρειάζεται να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό με μια καθαρή και ουσιαστική  μεταρρύθμιση, η οποία θα οδηγήσει σε οικονομική ανάκαμψη και αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών.

Προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, η τρομοκρατία αλλά και η υγεία, είναι κοινά προβλήματα των κρατών μελών και δύνανται να βοηθήσουν στην από κοινού συνεργασία, στη συνένωση δυνάμεων και στη χάραξη κοινώς αποδεκτών γραμμών.

 

Πηγή: Έντυπο περιοδικό Ευρωκέρδος, τεύχος 210, 2020.