Μακρόν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο χείλος του γκρεμού

Μακρόν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο χείλος του γκρεμού


«Υπάρχουν σήμερα μία σειρά από γεγονότα που μας φέρνουν στο χείλος του γκρεμού» προειδοποίησε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στο περιοδικό «The Economist».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρει τρεις μεγάλους κινδύνους που διατρέχει η Ευρώπη: το γεγονός ότι ξέχασε ότι αποτελεί κοινότητα, την αποδέσμευση της αμερικανικής πολιτικής από το ευρωπαϊκό σχέδιο και την ανάδυση της κινεζικής ισχύος η οποία «περιθωριοποιεί σαφώς την Ευρώπη».

«Η Ευρώπη ξέχασε ότι αποτελεί κοινότητα και σταδιακά θεωρεί εαυτήν αγορά», επισημαίνει ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος αντιτάχθηκε πρόσφατα στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Δεύτερος κίνδυνος: οι ΗΠΑ παραμένουν «ο μεγάλος μας σύμμαχος» , αλλά «κοιτάζουν αλλού» προς «την Κίνα και την αμερικανική ήπειρο», μία μετατόπιση που έγινε υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα. Και για πρώτη φορά, «έχουν έναν αμερικανό πρόεδρο που δεν συμμερίζεται την ιδέα του ευρωπαϊκού σχεδίου και η αμερικανική πολιτική αποσυνδέεται από αυτό το σχέδιο».

Τέλος, η ανακατανομή των ισορροπιών στον κόσμο συμβαδίζει με την ανάδυση εδώ και 15 χρόνια μίας κινεζικής δύναμης που δημιουργεί έναν κίνδυνο διπολισμού και περιθωριοποιεί σαφώς την Ευρώπη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί ότι «αν δεν έχουμε ένα ξυπνητήρι για την συνειδητοποίηση αυτής της κατάστασης, και δεν υπάρξει μία απόφαση για την αντιμετώπισή της, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, μακροπρόθεσμα, να εξαφανισθούμε γεωπολιτικά ή, σε κάθε περίπτωση, να μην είμαστε πλέον κύριοι της τύχης μας».

Η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή από μία «σύμπραξη» με την Ευρώπη

Η Ρωσία δεν έχει άλλη εναλλακτική από μία σύμπραξη με την Ευρώπη, δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, εκτιμώντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θέλει να γίνει «ο βασάλος της Κίνας». Το σημερινό ρωσικό μοντέλο δεν μπορεί να διαρκέσει.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει διαμορφώσει ένα αντιευρωπαϊκό πρόγραμμα λόγω του συντηρητισμού του, αλλά δεν βλέπω πώς μακροπρόθεσμα το σχέδιό του μπορεί να μην είναι μία σύμπραξη με την Ευρώπη».

Η Ρωσία έχει σήμερα ΑΕΠ «ανάλογο με το ΑΕΠ της Ισπανίας», έναν πληθυσμό «που μειώνεται και γηράσκει» και προχωρά με βήμα ταχύ προς ένα «μοντέλο υπερστρατιωτικοποίησης, πολλαπλασιασμού των συρράξεων» όπως στην Ουκρανία. Κατά την άποψή μου, αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να είναι βιώσιμο».

Κατά την γνώμη του προέδρου της Γαλλίας, η Ρωσία θα δυσκολευθεί «να ανασυγκροτηθεί σε δύναμη μόνη». «Θα είναι πολύ δύσκολο, ακόμη και αν με τα λάθη μας της δώσαμε ισχύ».

«Σήμερα, αξιοποιεί το παιγνίδι της στην Συρία, εξαιτίας των δικών μας λαθών. Της δίνουμε λίγο αέρα και κατά συνέπεια μπορεί να παίζει».

«Ένας δεύτερος δρόμος προς τον οποίο μπορεί να κατευθυνθεί η Ρωσία είναι το ευρασιατικό μοντέλο», λέει ο Μακρόν αναφερόμενος στις σχέσεις της Μόσχας με ασιατικές χώρες και την προσέγγισή της με την Κίνα.

«Απλώς υπάρχει μία κυρίαρχη χώρα που είναι η Κίνα και πιστεύω ότι στο μοντέλο αυτό δεν θα υπάρχει ισορροπία… κοιτάζω τα επιτελικά σχέδια που έχουν γίνει στις συσκέψεις για τον νέο δρόμο του μεταξιού και ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται όλο και λιγότερο κοντά στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ».

«Δεν πιστεύω ούτε μία στιγμή ότι η στρατηγική του είναι να μετατραπεί σε βασάλο της Κίνας. Και άρα, τι επιλογές του μένουν; Η επαναφορά μίας πολιτικής ισορροπίας με την Ευρώπη», προβλέπει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή: insider.gr