Μαθήματα από το παρελθόν για επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα

Μαθήματα από το παρελθόν για επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα

Από το 2012, ο Νοέμβρης είναι ο μήνας με τις κατά μέσο όρο καλύτερες επιδόσεις για το Bitcoin -αν εξαιρεθεί το 2018- και ο Ιανουάριος ο μήνας με τις χειρότερες. Η σημασία της τεχνικής ανάλυσης στις αγορές crypto.

Τα ιστορικά στοιχεία όσο αφορά τις επενδύσεις αφορούν το παρελθόν. Γιατί το παρόν είναι το γήπεδο. Η εμπιστοσύνη στα παλαιότερα δεδομένα, όπως και στις ικανότητες μας, είναι απαραίτητη ως ένα σημείο.

Μας δίνει ώθηση και την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Όταν είσαι επιτυχημένος, ο κόσμος θεωρεί πως μπορείς να κάνεις τα πάντα. Η παγίδα είναι να αρχίζεις και το πιστεύεις και να γίνεις απρόσεκτος. Να παρασυρθείς θέλοντας να φτάσεις στον ήλιο με κέρινα φτερά. Σε αυτού του είδους τις δουλειές δεν μπορείς να έχεις συνεχώς επιτυχίες. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τρόποι για να χάσεις, παρά να κερδίσεις.

Ωστόσο, καμία ορθολογική απόφαση δεν μπορεί να παρθεί, χωρίς την μελέτη των ιστορικών δεδομένων. Είναι συνετό να τα εξετάζουμε, να τα αξιολογούμε και να ξεχωρίζουμε τα πιο αξιόλογα. Σήμερα θα αναφέρουμε κάποια από αυτά, ξεκινώντας από τις επιδόσεις του Bitcoin ανά τους μήνες.

Υπολογίζοντας από το 2012, ο Νοέμβρης είναι ο μήνας με τις κατά μέσο όρο καλύτερες επιδόσεις για το Bitcoin. Αν εξαιρέσουμε την κακή χρονιά του 2018, όπου κατέγραψε απώλειες της τάξης του 37%, όλες τις άλλες χρονιές ήταν θετικός. Η καλύτερη χρονιά ήταν το 2012 όπου κατάφερε να σκαρφαλώσει 75%. Τις φτωχότερες αποδόσεις τις έχει ο Ιανουάριος. Έχει 5 αρνητικές χρονιές και 3 θετικές, με μέσο όρο απόδοσης -0,18%. Είναι ο μοναδικός μήνας όπου δεν παρουσιάζονται κέρδη. Ο παρακάτω πίνακας είναι αποκαλυπτικός.

Είναι σημαντικό να είναι θετικός ο Νοέμβρης; Από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, όπως φαίνεται στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, είναι. Μετά και την χθεσινή σημαντική άνοδο, έχει επιβεβαιωθεί ο σχηματισμός μίας συσσώρευσης τύπου «σημαίας». Αυτό σημαίνει πως αν ξεπεράσει, ίσως και με την βοήθεια του φαινομένου του Νοεμβρίου, την οριζόντια πράσινη γραμμή και την πλάγια κίτρινη, τότε η πιθανότητες να συμβεί ένα μεγάλο ράλι αυξάνονται σημαντικά.

Ένα παρόμοιο σχηματισμό με τον τωρινό, είχαμε το 2016. Από την κορυφή των 700 δολαρίων, το Bitcoin έπεσε στα 500. Και πάλι η υποχώρηση προήρθε από την διάσπαση ενός ορθογώνιου τριγώνου, το οποίο ορίζεται από την πάνω κίτρινη γραμμή και την οριζόντια πράσινη. Στην συνέχεια είχαμε όπως και τώρα ανάκαμψη και μετά συσσώρευση σε μια ευθεία. Τι ακολούθησε;

Εκεί που είναι το πράσινο βελάκι διασπώντας την πάνω γραμμή του κίτρινου καναλιού, επιβεβαίωσε την ανοδική τάση στο γαλάζιο βελάκι, και μετά… εκτοξεύτηκε. Όχι μόνο το Bitcoin δεν είδε ποτέ νέο χαμηλό, αλλά ήταν η αρχή του μεγάλου ανοδικού κύματος που οδήγησε στην κορυφή των 20.000 δολαρίων.

Το πλεονέκτημα εκείνων που πραγματικά πιστεύουν στο Bitcoin, σε αντίθεση με τους ευκαιριακούς επενδυτές, είναι η αντίδραση τους στις περιόδους της διόρθωσης. Αντί να πανικοβάλλονται ή να απογοητεύονται, το βλέπουν σαν ευκαιρία να αγοράσουν κι άλλα Bitcoin. Τουλάχιστον μέχρι τώρα, αυτή η τακτική έχει αποδώσει.

Πώς επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο; Το 92% των ημερών που το Bitcoin διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου είναι κερδοφόρες, σε σχέση με την τιμή που έχει σήμερα. Σε πράσινο φόντο είναι η περίοδος όπου το Bitcoin είχε πιο χαμηλή τιμή και με κόκκινο η περίοδος που ήταν υψηλότερη, σε σχέση με σήμερα.

Η αγορά σήμερα

Το Bitcoin πραγματοποίησε ένα μικρό ράλι τις τελευταίες ώρες, που αποδίδεται στην δημοσίευση των πρακτικών της FED του Σεπτέμβρη. Από ότι διαπιστώθηκε, η πλειονότητα των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων και την αναγκαιότητα μιας συζήτησης σχετικά με το αν θα αυξήσουν το μέγεθος του ισολογισμού, μετά την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά repos. Μια άλλη είδηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφορά την UNICEF, η οποία θα αρχίσει να δέχεται δωρεές σε Bitcoin και Ethereum!

 

*Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Του Βασίλη Παζόπουλου, euro2day.gr