Μαυρογιάννης: Ενώπιον μιας πάρα πολύ κρίσιμης καμπής στο Κυπριακό

Μαυρογιάννης: Ενώπιον μιας πάρα πολύ κρίσιμης καμπής στο Κυπριακό

 


Πρέπει να βρεθούν τρόποι που να αποδεικνύουν την άμεση σχέση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, επισημαίνοντας ότι αυτό απαιτεί πάρα πολλή δουλειά στο άμεσο μέλλον, ενώ χαρακτήρισε την παρούσα καμπή στο Κυπριακό πάρα πολύ κρίσιμη.

Είπε ότι η δική του εκτίμηση είναι ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πιθανότατα να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανάγκης για κατάλληλη προετοιμασία για μια νέα διάσκεψη για το Κυπριακό.

Μιλώντας ψες σε εκδήλωση του ΟΓΕΕ (Οργανισμός Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Λευκωσίας), στη Λευκωσία, είπε ακόμα ότι τα σημερινά δεδομένα επηρεάζονται από το γεγονός ότι επικρατεί διεθνώς «ένα κλίμα λίγο παράξενο, με την έννοια ότι αμφισβητείται για πρώτη φορά τόσο έντονα μετά το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου το σύστημα συλλογικής ασφάλειας υπό τα ΗΕ».

Αναφορικά με την κατάσταση στα κατεχόμενα, είπε ότι οι εξελίξεις είναι πάρα πολύ δραματικές, σημειώνοντας ότι η ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία έχει προχωρήσει όσο ποτέ πριν.

Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρογιάννης ανέλυσε ενδελεχώς την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στα όσα έγιναν στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πάρα πολύ κρίσιμης καμπής στο Κυπριακό», είπε ενώ επανέλαβε την αναφορά του σε «τέλος εποχής».

Αυτή τη στιγμή που μιλούμε, δεν ξέρουμε αν θα γίνει κάτι, τί θα γίνει, είπε, σημειώνοντας ότι μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα γίνονται προσπάθειες γιατί «ξέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική επιλογή παρά μέσω διαπραγματεύσεων» για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Αναφερόμενος στο ρόλο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, είπε ότι «η κ. Λουτ θέλει μόνο ένα πράγμα – να διαπιστώσει κατά πόσο συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε μια νέα διαδικασία να φέρει αποτέλεσμα», δηλαδή η αξιωματούχος των ΗΕ θέτει το ακόλουθο ερώτημα και στις δύο πλευρές «τί άλλαξε από πέρσι που θα φέρει αποτέλεσμα;».

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε σε παραμέτρους που απαιτούνται για να συνεχιστεί η προσπάθεια στο Κυπριακό, λέγοντας ότι όλοι θα πρέπει να αποδεχτούν να εργαστούν στη βάση των παραμέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας, να δεσμευτούν ότι αποδέχονται την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και να συμφωνηθεί η μεθοδολογία και οι τρόποι διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι στο Κραν Μοντάνα αποδείχτηκε περίτρανα η ανάγκη παρουσίας του ΣΑ ενώ επιθυμητή είναι και η παρουσία ισχυρών οικονομικών παραγόντων.

Επιπλέον ο Πρέσβης κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων, προσθέτοντας ότι μόνο η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μπορεί να καθορίσει χρονοδιαγράμματα και διευκρινίζοντας ότι μπορεί ενδεχομένως να συμφωνηθεί ένας ορίζοντας. Πηγή: ΚΥΠΕ