Μια ιστορία του τι θα μπορούσε να γίνει στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ

Μια ιστορία του τι θα μπορούσε να γίνει στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ

 


Πριν από μια δεκαετία, οι βούλγαροι πλημμύρισαν τους δρόμους για να γιορτάσουν την ένταξη του πρώην κομμουνιστικού έθνους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπήρξε μια επίδειξη με φώτα στους ουρανούς πάνω από την πρωτεύουσα. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός Σεργκέι Στάνισεφ το χαρακτήρισε «ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

Η ευφορία δεν είχε να κάνει μόνο με την αποτίναξη της κληρονομιάς του Ανατολικού Μπλοκ της χώρας. Η προσχώρηση έφερε την υπόσχεση να γεφυρωθεί το χάσμα του πλούτου με την πλουσιότερη δυτική Ευρώπη. Η ιδιότητα του μέλους θα ενίσχυε το εμπόριο και θα έφερνε δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις υποδομής. Από την πλευρά της, η Βουλγαρία θα ανοικοδομούσε τα πολιτικά της θεσμικά όργανα και θα τα έφερνε στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Δέκα χρόνια αργότερα, καθώς η Βουλγαρία ετοιμάζεται για πρώτη φορά για την εξάμηνη προεδρία της ένωσης, δεν έχουν γίνει όλα σύμφωνα με το σχέδιο.

Ενώ οι εξαγωγές διπλασιάστηκαν και το βιοτικό επίπεδο βελτιώθηκε, η αύξηση των μισθών ήταν απογοητευτική και οι εργαζόμενοι έφυγαν από το φτωχότερο μέλος της ΕΕ. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση του μπλοκ δεν βοήθησε, ιδιαίτερα με την ταραγμένη Ελλάδα ακριβώς δίπλα, αλλά αυτή δεν είναι όλη η ιστορία. Η γειτονική Ρουμανία, η οποία εντάχθηκε ταυτόχρονα και αγκάλιασε τις μεταρρυθμίσεις με μεγαλύτερο εθνουσιασμό, έχει επιτύχει περισσότερα εντυπωσιακά οφέλη. Η Βουλγαρία μπορεί να έχει χάσει μια ευκαιρία να προχωρήσει.

«Δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει από την εντύπωση ότι η Βουλγαρία έχει χάσει ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε η Οτίλια Νταντ, αναλύτρια της Teneo Intelligence στο Λονδίνο. «Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης και δεδομένου του ύψους των μισθών στη Βουλγαρία, θα έπρεπε να εξακολουθεί να υπερέχει όλων. Αλλά δεν το κάνει.» Πηγή: sofokleous10.gr