Μητρώο εγγραφής για λομπίστες προνοεί νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Μητρώο εγγραφής για λομπίστες προνοεί νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

 


Μητρώο Εγγραφής για κάθε πρόσωπο το οποίο προτίθεται να εμπλακεί σε διαδικασίες λόμπυ, προβλέπει το νομοσχέδιο για τον «Περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2017».

Μέσω του νομοσχεδίου θα ρυθμίζεται η δραστηριότητα του λόμπυ (lobby) στην Κύπρο και ειδικότερα η προσπάθεια εμπλοκής στην διαδικασία λήψης αποφάσεων από δημόσιους αξιωματούχους, με στόχο τον επηρεασμό της τελικής τους έκβασης, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που αναμεταδίδει το ΓΤΠ.

Προστίθεται ότι κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται σε διαδικασία λήψης δημόσιας απόφασης υποβάλλει αναφορά σε σχέση με τις δραστηριότητες του. Παράλληλα κάθε δημόσιος αξιωματούχος οφείλει να ενημερώνει για κάθε επαφή που δέχεται με αντικείμενο διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων, ενώ μη συμμόρφωση συνιστά ποινικό αδίκημα.

Το νομοσχέδιο συζήτησε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με αντιπρόσωπο του ΚΕΒΕ και εκπροσώπους της μη κερδοσκοπικής εταιρείας LPAP Cyprus Association of Lobbyists and Public Affairs Professionals Limited, ύστερα από αίτημα των τελευταίων.

Προστίθεται ότι αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικά με το νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με σκοπό την συμμόρφωση με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας του 2015. Για την ετοιμασία, αναφέρεται, μελετήθηκαν και αξιοποιήθηκαν σχετικά νομοθετήματα άλλων ευρωπαϊκών κρατών και λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις των ενδιαφερόμενων οργανωμένων συνόλων.

Προστίθεται ακόμη ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο διασφαλίζεται η διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης δημοσίων αποφάσεων σε ζητήματα που άπτονται της εκτελεστικής ή και της νομοθετικής εξουσίας, εξαιρουμένων των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων, και αποφάσεων σε ζητήματα που υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο ή που ρυθμίζουν ατομικά δικαιώματα και υποχρεώσεις.

«Σε αυτά τα πλαίσια καταρτίζεται Μητρώο Εγγραφής, στο οποίο εγγράφεται υποχρεωτικά κάθε πρόσωπο, το οποίο προτίθεται να εμπλακεί σε τέτοιες διαδικασίες. Η εγγραφή γίνεται κατόπιν σχετικής αίτησης, και για το σκοπό ο κάθε ενδιαφερόμενος υποβάλλει προσωπικά του στοιχεία και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί» συμπληρώνεται.

Κατά τη συνάντηση το ΚΕΒΕ και η εταιρεία LPAP  εξέφρασαν την πρόθεση τους να υποβάλουν τις απόψεις τους, καταλήγει η ανακοίνωση. ΚΥΠΕ

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ