Μητσοτάκης: Κορυφαίο μας μέλημα ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής

Μητσοτάκης: Κορυφαίο μας μέλημα ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής


 

Κορυφαίο μέλημα και η απόλυτη, σταθερή, στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας παράλληλα συγκρατημένη αισιοδοξία ότι από την συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί θα μπορέσει να προκύψει ένα νέο πλαίσιο συναντίληψης «το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε κάποια πρόοδο στο κρίσιμο, στο μείζον ζήτημα».

Ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη μετά από τη διεξαγωγή διευρυμένων συνομιλιών στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι επανέλαβε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει σταθερά το κορυφαίο μας μέλημα και η απόλυτη, σταθερή στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας». Στο πνεύμα αυτό, πρόσθεσε, «εξέφρασα την ικανοποίηση μου για την επικείμενη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί και την συγκρατημένη μου αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να προκύψει ένα νέο πλαίσιο συναντίληψης το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε κάποια πρόοδο στο κρίσιμο, στο μείζον ζήτημα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε θα συναντηθεί με τον κ. Ακιντζί με αποφασιστικότητα και θετική πολιτική βούληση, «προσβλέποντας πως σαν Κύπριοι θα εργαστούμε για την εξεύρεση μιας λύσης, που πρώτιστα θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των Κυπρίων πολιτών». Πρόσθεσε επίσης ότι αποτελεί κοινή θέση πως «η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί και την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες της εν λόγω χώρας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης και τους όποιους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου που αντί να οικοδομούν, δυστυχώς, την εμπιστοσύνη προάγουν το αίσθημα καχυποψίας και δυσπιστίας σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της άλλης πλευράς».

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και το απόγευμα χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με συλλόγους και δικοινοτικές ΜΚΟ.

Το πρόγραμμά του σήμερα ολοκληρώνεται με δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Categories: Slider, ΕΙΔΗΣΕΙΣ