Μητσοτάκης: Το δίλημμα είναι «Αυτοπροστασία ή Καραντίνα»

Μητσοτάκης: Το δίλημμα είναι «Αυτοπροστασία ή Καραντίνα»

 


Μπορούμε να πετύχουμε και χωρίς lockdown

 

«Θα το πω ανοιχτά: Το δίλημμα είναι ‘Αυτοπροστασία ή Καραντίνα’» τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σετηλεοπτικό του μήνυμα για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μία «κρίσιμη καμπή της μάχης με την πανδημία» λόγω της νέας έξαρσης του κορωνοϊού, την ώρα μάλιστα που η χώρα «μάχεται» σε πολλά μέτωπα.

«Έχω αποδείξει, άλλωστε, πως δεν διστάζω να παίρνω γρήγορα δύσκολες αποφάσεις. Όμως για να τιθασεύσουμε και το νέο κύμα της πανδημίας πρέπει κράτος, επιστήμονες και πολίτες να συνεργαστούμε» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο «ιός είναι εδώ» και πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία. Ταυτόχρονα όμως η χώρα είναι πιο έτοιμη από το παρελθόν ενώ το σύστημα υγείας ενισχύεται και προς το παρόν βρίσκεται μακριά από τα όριά του.

«Και επειδή ακούγονται πολλά, σας βεβαιώνω ότι οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όρια τους. Και φυσικά ενισχύονται διαρκώς» τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες «σε μία νέα εγρήγορση, χωρίς νέα, γενικά μέτρα σε όλη την επικράτεια, αλλά με συνεπή εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν» και χωρίς lockdown με στόχο να αποφευχθεί μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

«Αποστάσεις. Ατομική υγιεινή. Και, κυρίως, μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο. Θα τολμούσα να πω, μάλιστα, ότι η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο. Την φοράνε χωρίς γκρίνια τα παιδιά μας, που αποδεικνύονται πιο πειθαρχημένα από κάποιους ενήλικες» σημείωσε

Για τις συγκοινωνίες εξάλλου παραδέχτηκε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερα οχήματα και συχνότερα δρομολόγια». Έτσι, από την μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου.