Ν. Χριστοδουλίδης: Ξεκάθαρη προσπάθεια παρέμβασης στις προεδρικές

Ν. Χριστοδουλίδης: Ξεκάθαρη προσπάθεια παρέμβασης στις προεδρικές

 


Ξεκάθαρη προσπάθεια παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές, χαρακτήρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης την ανακοίνωση απόσυρσης από τον Μουσταφά Ακιντζί του χάρτη για το εδαφικό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει την κίνηση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας  Μουσταφά Ακιντζί να αποσύρει το χάρτη που είχε καταθέσει για το εδαφικό, απάντησε: «Δημιουργεί ερωτηματικά ο χρόνος που επέλεξε ο κ. Ακιντζί να κάνει μια τέτοια δήλωση και μάλιστα δικαιολογώντας την ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέσυρε τις προτάσεις στο Κραν Μοντανά, κάτι που είναι γνωστό σε όλους, και στον κ. Ακιντζί, και καταγράφεται στα σχετικά έγγραφα από τις 7 Ιουλίου, 2017 δηλαδή τη μέρα που ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες στο Κραν Μοντανά».

Άρα, συμπλήρωσε, «ας αναρωτηθεί ο καθένας τί επιχειρεί να πράξει ο κ. Ακιντζί λίγα 24ωρα πριν τις προεδρικές εκλογές με αυτή του την ενέργεια».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για «ξεκάθαρη προσπάθεια παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές».

Πρόσθεσε ότι «είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα και προς τη διεθνή κοινότητα, προς τον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ, προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – που πριν λίγες μέρες είδαμε μέσα και από το ψήφισμα ότι καλούσαν για επανέναρξη των συνομιλιών – για το ποια είναι εκείνη η πλευρά (που δεν επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλιών) – αυτό λέμε τόσο καιρό και επιβεβαιώνεται από την ενέργεια του κ. Ακιντζί».

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση θα επικοινωνήσει «με τα ΗΕ και θα γίνουν οι σχετικές παραστάσεις», ωστόσο πρώτα συνέστησε όπως η πλευρά μας συζητήσει με τα ΗΕ «και αναλόγως όταν υπάρξουν εξελίξεις θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την όποια ανεύθυνη συμπεριφορά. Η διαχείριση του Κυπριακού είναι πολύ σοβαρό θέμα και δεν πρόκειται είτε επειδή βρισκόμαστε στο παρά ένα των εκλογών είτε επειδή γίνεται κριτική άνευ επιχειρημάτων, να παρασυρθούμε».

Ανέφερε ότι «γνωρίζαμε για τις προθέσεις του κ. Ακιντζί από τα ΗΕ περί τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι  υπήρχε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση διότι ούτε τα ΗΕ έβλεπαν θετικά κάτι τέτοιο».