Νέες αγορές και αναβάθμιση προϊόντος, κύριοι στόχοι της στρατηγικής για τον τουρισμό τη νέα δεκαετία

Νέες αγορές και αναβάθμιση προϊόντος, κύριοι στόχοι της στρατηγικής για τον τουρισμό τη νέα δεκαετία

Το άνοιγμα σε νέες αγορές και η αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος αποτελούν τους κύριους στόχους του στρατηγικού πλάνου για τον τουρισμό για τη δεκαετία 2020-2030, το οποίο παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος είπε πως σήμερα παρουσιάστηκε το επιχειρησιακό πλάνο για τον τουρισμό τη δεκαετία 2020 με 2030. Όπως είπε, η τελική έκδοση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2020-2030 θα είναι έτοιμη στο τέλος της φετινής χρονιάς και σε αυτήν είναι αναπόσπαστο κομμάτι το επιχειρησιακό πλάνο που παρουσιάστηκε σήμερα.

Όπως σημείωσε, από τον περασμένο Απρίλιο το Υφυπουργείο ετοίμασε το πλάνο, μετά την ολοκλήρωση των επαφών με όλους τους τουριστικούς φορείς σε Κύπρο και εξωτερικό, καθώς και με τα κόμματα, και το κατέθεσε μέσω Υπουργικού Συμβουλίου σε όλα τα Υπουργεία αρχές Μαΐου. Δόθηκε χρόνος να επανέλθουν με απόψεις μέχρι τον Αύγουστο και αφού τις έλαβαν υπόψη ολοκλήρωσαν το επιχειρησιακό πλάνο της δεκαετίας, το οποίο ωστόσο, για να θεωρηθεί τελικό θα πρέπει να περάσει από περιβαλλοντική μελέτη και μελέτη φέρουσας ικανότητας.

Όσον αφορά το 2020, οι βασικοί στόχοι είναι πρώτον η ανάπτυξη νέων αγορών και η παρουσία της Κύπρου στο εξωτερικό, και δεύτερον η βελτίωση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στην Κύπρο.

Ο κ. Περδίος στο θέμα της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος αναφέρθηκε στο ζήτημα της ηχορύπανσης, της πώλησης αλκοόλ από τα περίπτερα, της κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους χώρους, της πώλησης του laughing gas, της πρόσβασης στις παραλίες ΑΜΕΑ και ασθενοφόρων, της κατηγοριοποίησης των παραλιών με βάση την τιμή χρέωσης και των υπηρεσιών που προσφέρονται, κ.λπ.

«Αυτά τα θέματα δεν πρέπει πλέον να τα αγνοούμε. Εμείς έχουμε ακούσει όλους τους φορείς που μας υπέδειξαν αυτά τα προβλήματα, τα εντάξαμε στο επιχειρησιακό μας πλάνο και πλέον εναπόκειται σε εμάς, σε συνεννόηση με όλα τα αρμόδια Υπουργεία να λύσουμε αυτά τα θέματα», είπε και κατέληξε αναφερόμενος στο θέμα της εφαρμογής της νομοθεσίας τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας δημοτικής αστυνομίας που θα έχει και τουριστικές αρμοδιότητες.

Ερωτηθείς αν τέθηκε κάποιος στόχος για το 2030 σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αφίξεων, είπε πως με βάση τη μελέτη του 2015, η οποία λήφθηκε υπόψη στον σχεδιασμό της στρατηγικής, ο αριθμός αυτός ήταν της τάξης των 5 εκατομμυρίων αφίξεων. «Δεν θεωρώ ότι είναι παράλογος ως αριθμός, αυτό όμως που μας ενδιαφέρει ως Υφυπουργείο Τουρισμού είναι η οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση του τουρισμού στην Κύπρο να γίνει με τρόπο που θα ωφελήσει και τα ορεινά, την ύπαιθρο και τις ακριτικές περιοχές», είπε.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Ανδρέας Κυπριανού είπε πως έχει ολοκληρωθεί μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, η Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό αλλά λόγω των ευαίσθητων πληροφοριών που υπάρχουν σε αυτή, η Έκθεση έχει κριθεί ως απόρρητη γιατί δεν μπορεί να αποκαλύπτεις στους ανταγωνιστές σου, στις άλλες χώρες, ποια είναι τα δικά σου πλάνα σε σχέση με την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί το Υφυπουργείο έχει πολύ συγκεκριμένο όραμα και πολύ συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες θα κάνει σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ούτως ώστε η ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού, αλλά και η συνεισφορά του τουριστικού προϊόντος στο ΑΕΠ να αυξάνεται σωστά και σταδιακά», είπε, ενώ εξέφρασε και την απόλυτη ικανοποίησή του για τη στενή συνεργασία με το Υφυπουργείο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δέσμευση του Υφυπουργού για κατάθεση στη Βουλή μέχρι το 2021 όλων των τροποποιήσεων των διαφόρων νομοθεσιών που αφορούν τον τουρισμό αλλά και την πρόθεσή του να προχωρήσει στη δημιουργία Τουριστικής Αστυνομίας.

«Ως ΑΚΕΛ θα μελετήσουμε σοβαρά και σε βάθος την Εθνική Στρατηγική όταν αυτή θα ολοκληρωθεί και θα τοποθετηθούμε με υπευθυνότητα. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι με μέτρο, σοβαρότητα και σύνεση θα πρέπει να προχωρήσουμε για να επιλύσουμε τα σοβαρά προβλήματα του τουρισμού και να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν», είπε.

ΚΥΠΕ

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ