Νέο ελληνικό ομόλογο: Το δημοφιλέστερο χρέος της ευρωζώνης

Νέο ελληνικό ομόλογο: Το δημοφιλέστερο χρέος της ευρωζώνης

 


Το νέο χρέος της Ελλάδας που πρόκειται να πωληθεί σύντομα είναι ήδη το πέμπτο πιο δημοφιλές κρατικό χρέος σε ευρώ, καθώς η Αθήνα σηματοδοτεί μια επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές για πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια αυτή την εβδομάδα.

Τα υψηλά επίπεδα συναλλαγών στη λεγόμενη «γκρίζα αγορά» – όπου οι επενδυτές μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν ομόλογα προτού εκδοθούν – είναι μια απότομη αλλαγή για τους ελληνικούς τίτλους που συνήθως έχουν περιορισμένη κινητικότητα.

Η Αθήνα εξέδωσε το τελευταίο ομόλογό της το 2014 και έχει αποκλειστεί ευρέως από τις αγορές χρεογράφων ύστερα από επτά χρόνια διάσωσης. Τα περισσότερα από τα 320 δισεκατομμύρια ευρώ του εξωτερικού χρέους της βρίσκονται σε χέρια πιστωτών στην ευρωζώνη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όχι στον ιδιωτικό τομέα.

Στοιχεία της Trax, θυγατρικής της MarketAxess, δείχνουν ότι 160 εκατομμύρια ευρώ του πενταετούς ομολόγου ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ άλλαξαν τα χέρια την Τετάρτη. Αυτό το καθιστά στην πέμπτη θέσει μεταξύ ομολόγων σε ευρώ και στην 17η υψηλότερη στην Ευρώπη σήμερα.

Η έκδοση του ομολόγου θα ξεκινήσει επίσημα την 1η Αυγούστου. Προσέλκυσε 200 επενδυτές κατά τη χθεσινή τιμολόγησή του, με τους μισούς αγοραστές να ανταλλάσσουν τις κατοχές τους σε υφιστάμενο πενταετές ομόλογο, αφού η κυβέρνηση προσέλκυσε τους επενδυτές με ασφάλιστρο ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Από τους νέους επενδυτές που αγοράζουν ξανά στην Ελλάδα, οι διαχειριστές χρημάτων από τις ΗΠΑ ανέρχονται στο 44% των νέων χρημάτων, ακολουθούμενοι από το Ηνωμένο Βασίλειο (26%), την Ελλάδα (14%) και τη Γαλλία (7%) σύμφωνα με στοιχεία της Bond Radar. Τα hedge funds αντιπροσώπευαν μόλις το ένα τρίτο των αγοραστών (36%).

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα χαιρέτησε την επιστροφή στην αγορά ως το τελευταίο βήμα σε μια αργή οικονομική αποκατάσταση. Η χώρα ελπίζει ότι τελικά θα σταθεί στα πόδια της μετά από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης μετά τη λήξη της διάσωσής της τον επόμενο Αύγουστο.

Η απόδοση του νέου χρέους είναι επίσης χαμηλότερη από το προηγούμενο ομόλογο του 2014, στο 4,625%, και θα ενθαρρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει με περισσότερες εκδόσεις ομολόγων τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, το επίπεδο ζήτησης, το οποίο ήταν χαμηλότερο από την προηγούμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014, υπογραμμίζει τις παρατεταμένες ανησυχίες για το χρέος της χώρας ύψους 180 τοις εκατό προς το ΑΕΠ και τους φόβους ότι οι πιστωτές της ευρωζώνης δεν θα επιτρέψουν σημαντική ελάφρυνση του χρέους της Αθήνας στο τέλος του προγράμματος διάσωσής της.

«Το πόσο πεπεισμένη είναι η αγορά και οι υψηλόβαθμοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο ελληνικό κατεστημένο σχετικά με τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας παραμένει μικτό» ανέφερε ο Ρίτσαρντ Μακ Γκουάιρ στη Rabobank. www.sofokleous10.gr

Tags: greece