Νίκο Αναστασιάδη δηλώνει πως θα στηρίξει ο Αρχιεπίσκοπος

Νίκο Αναστασιάδη δηλώνει πως θα στηρίξει ο Αρχιεπίσκοπος

 


Την υποψηφιότητα του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Με τον Πρόεδρο είχαμε μια θαυμάσια συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας» είπε, κάνοντας λόγο για συνεργασία εφ’ όλης της ύλης, στο εθνικό θέμα, σε θρησκευτικά θέματα, σε κοινωνικά θέματα, σε πολιτιστικά θέματα κλπ, συνεργασία, η οποία και θα συνεχιστεί, όπως πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι αυτό το οποίο ενδιαφέρει περισσότερο την Εκκλησία είναι το εθνικό θέμα και ότι η Εκκλησία θα είναι κοντά στον Πρόεδρο και θα καταθέτει τις θέσεις της επί του εθνικού θέματος και θα ενημερώνεται από τον Πρόεδρο.

«Γι’ αυτό τον σκοπό η Εκκλησία θα τον υποστηρίξει στις επικείμενες εκλογές», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν με τη δήλωση του «δεσμεύει» όλη την Ιερά Σύνοδο, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως όταν μιλά έχει πλήρη επίγνωση του τι λέει και πάντα έχει τη σύμφωνη γνώμη της Συνόδου. «Μπορεί να βρεθεί και κανένας Συνοδικός να διαφωνεί, Δημοκρατία έχουμε, αλλά υπερισχύει η ψήφος των πολλών», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο κάποιες δεσμεύσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει στο Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ανέφερε προς τον Πρόεδρο ότι η Εκκλησία αντικρίζει ακριβώς το Κυπριακό ως εθνικό θέμα.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, σε συνέχεια δικής του δήλωσης για τον Σταύρο Μαλά, ότι αποτελεί προσβολή για την Εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν θέλει να δώσει συνέχεια σε αυτά. «Εγώ προβλέπω ότι ο άνθρωπος δεν θα εκλεγεί, γι’ αυτό δεν με επηρεάζει αν είπε ότι δεν θα με ρωτήσει», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος θεωρεί δόκιμο να προβλέπει το τελικό αποτέλεσμα ο Αρχιεπίσκοπος είπε «λίγο μυαλό νομίζω διαθέτω και όταν μιλώ ξέρω τι λέω».

Σε ερώτηση αν η ανάπτυξη στη Γεροσκήπου είναι ένα από τα παραδείγματα της συνεργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι η ανάπτυξη δεν έχει καμία σχέση με την Προεδρία.

Δήλωσε, ότι η Εκκλησία, όπως όλος ο κόσμος, ζήτησε να αναπτύξει τη δική της περιουσία και πως στο πλαίσιο αυτό ενοικίασε την περιουσία της στον Ούγγρο επενδυτή, ο οποίος ζήτησε να αξιοποιήσει την περιουσία. «Εμείς επειδή είχαμε σχέσεις και με την Προεδρία και με το Υπουργείο Εσωτερικών και με την Πολεοδομία διότι δεν είναι το μόνο έργο που κάναμε, του είπαμε ‘ότι βοήθεια θέλεις, εμείς μπορούμε να μιλήσουμε και στον Πρόεδρο και στον Υπουργό και στην Πολεοδομία και παντού’».

«Το πράξαμε αλλά δεν ζητήσαμε ούτε ρουσφέτια, ούτε καλοσύνες θέλαμε να μας κάνουν. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ζητήσαμε να πάρουμε άδεια και δεν θέλαμε ρουσφέτι από κανένα», ανέφερε. ΚΥΠΕ