Ντ. Λευκαρίτης: Δύο χρόνια θα διαρκέσει η μετακίνηση εγκαταστάσεων υγραερίου από τη Λάρνακα

Ντ. Λευκαρίτης: Δύο χρόνια θα διαρκέσει η μετακίνηση εγκαταστάσεων υγραερίου από τη Λάρνακα

 


Εφ’ όσον λυθούν όλα τα ζητήματα

 

Την εκτίμηση ότι η μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου από τη Λάρνακα, εφ’ όσον λυθούν όλα τα ζητήματα, αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας και Εκτελεστικός Σύμβουλος της Petrolina (Holdings) Public Ltd, Ντίνος Λευκαρίτης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Λευκαρίτης χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη την έγκριση από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού για τη σύσταση Κοινοπραξίας από τις τέσσερις εταιρείες υγραερίου για μετακίνηση σε κοινό τερματικό στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό. Οι τέσσερις εταιρείες βρίσκονται σε διαβούλευση με την ΕΠΑ για ορισμένες διευκρινίσεις ώστε να προχωρήσει η δημιουργία της νέας εταιρείας».

Σημείωσε ότι «οι τέσσερις εταιρείες που εμπορεύονται σήμερα υγραέριο από τις εγκαταστάσεις στη Λάρνακα, είναι έτοιμες, εφόσον λυθούν όλα τα ζητήματα, να αρχίσουν τη διαδικασία μετακόμισης στο Βασιλικό, αφού έχουν ήδη εξασφαλίσει και προκαταρκτικές εγκρίσεις από τρεις τράπεζες για εξασφάλιση δανείων για το νέο τερματικό. Υπολογίζεται ότι μόλις ληφθούν οι άδειες, η διαδικασία μετακίνησης θα διαρκέσει δύο χρόνια».

Ερωτηθείς για τη διαδικασία μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, ο κ. Λευκωσίας αναφέρθηκε και «στα

σχέδια που προωθούνται για ανάπλαση και ανάπτυξη της παραλιακής περιοχής συνολικού μήκους 3 χιλιομέτρων» και ανέφερε πως «για να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος, έχει ήδη υποβληθεί προς το Υπουργείο Εσωτερικών μελέτη διεθνούς Οίκου η οποία εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Λάρνακας, του ΕΒΕ Λάρνακας και των εταιρειών που διαθέτουν γη στην περιοχή».

Εξήγησε ότι «η μελέτη αφορά, μεταξύ άλλων, τις υποδομές που θα πρέπει να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση, όπως είναι η αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών, μέτρα προστασίας της παραλίας και άλλα θέματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν ώστε να προκύψει μια ορθολογιστική ανάπτυξη για τη συγκεκριμένη περιοχή».

Για την εταιρεία Πετρολίνα, που είναι, όπως είπε «η πρώτη που άρχισε εδώ και χρόνια τις διεργασίες μετακίνησης» σημείωσε ότι «αναμένει ακόμη κάποιες σχετικές άδειες για να ξεκινήσει η αποξήλωση των εγκαταστάσεων στη Λάρνακα και η μεταφορά τους στο Βασιλικό. Εφόσον οι άδειες ληφθούν – και ευελπιστούμε να είναι προσεχώς – θα χρειαστεί μια χρονική περίοδος μέχρι και 12 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Tags: petrolina