Ο Άσαντ συμμαχεί με τους Κούρδους και στέλνει στρατό σε δύο πόλεις της Συρίας

Ο Άσαντ συμμαχεί με τους Κούρδους και στέλνει στρατό σε δύο πόλεις της Συρίας


Τεταμένη είναι η κατάσταση στη Συρία με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ να στέλνει στρατό στα βόρεια σύνορα της χώρας για να αντιμετωπίσει την Τουρκία.

Ο συριακός στρατός άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις στα μέτωπα της βόρειας Συρίας «για να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση» στο συριακό έδαφος, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, χωρίς να διευκρινίσουν τις ζώνες ανάπτυξης των δυνάμεων της Δαμασκού.

Οι Κούρδοι ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας με την Δαμασκό για την ανάπτυξη του συριακού στρατού κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου.

«Για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επίθεση και να εμποδισθεί η συνέχισή της, επιτύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας.

Από την πλευρά του ο στρατηγός Μαζλούμ Αμπντί, γνωστός επίσης ως Μαζλούμ Κομπάνι, κορυφαίο στέλεχος των δυνάμεων που μάχονται τον Άσαντ, μίλησε σε επίπονο συμβιβασμό: «Ξέρουμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε δύσκολους συμβιβασμούς με τη Μόσχα και τον Άσαντ. Αλλά αν έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα στους συμβιβασμούς και τη γενοκτονία του λαού μας, σίγουρα θα επιλέξουμε τις ζωές των ανθρώπων μας».

Στο παρελθόν, οι συριακές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε ορισμένες κουρδικές περιοχές για να αποτραπεί μία τουρκική επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συριακός στρατός αναμένεται να αναπτυχθεί εντός των επόμενων ωρών στο Κομπάνι και την Μανμπίτζ που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και συμμάχους τους. Οι δύο πόλεις βρίσκονται στη βόρεια Συρία και αποτελούν στόχους επιθέσεων για την Τουρκία και τις συμμαχικές αντάρτικες δυνάμεις που πολεμούν στο πλευρό της Άγκυρας.

«Μονάδες του αραβικού συριακού στρατού βρίσκονται καθ΄οδόν προς τον βορρά για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση στο συριακό έδαφος», μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

«Κάναμε ό, τι μπορούσαμε. Κάλεσα τη Δύση και την Αραβική Ένωση, αλλά κανείς δεν έρχεται να βοηθήσει, οπότε δεν έχουμε άλλον παρά τον εαυτό μας για να υπερασπιστούμε (το Κομπάνι). Η κουρδική νεολαία πρέπει να έρθει και να υπερασπιστεί τα σπίτια της και οι άνθρωποι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – αυτή είναι η γη μας. Φαίνεται ότι αυτή είναι η μοίρα των Κούρδων, να περνάνε τα ίδια κάθε φορά» δήλωσε ο στρατηγός Ισμέτ Χασάν, αξιωματούχος στο Κομπάνι.

Παράλληλα, Κούρδος αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε δήλωσε ότι «διαπραγματεύσεις» διεξήχθησαν ανάμεσα στην ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση και την συριακή κυβέρνηση.

«Εξετάσθηκαν όλες οι επιλογές απέναντι στην επίθεση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση (της Δαμασκού) πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να αντιμετωπίσει την επίθεση», δήλωσε ο Κούρδος αξιωματούχος.

Στο τέλος του 2018, όταν η Άγκυρα απειλούσε με πολεμική επιχείρηση κατά του κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είχαν καλέσει τον συριακό στρατό να αναπτυχθεί στην περιοχή της πόλης Μανμπίτζ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι κουρδικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή. Ο συριακός στρατός είχε τότε αναπτυχθεί σε μία περίμετρο γύρω από την πόλη , χωρίς να εισέλθει σε αυτήν

Πηγή: reader.gr

Categories: Slider, ΕΙΔΗΣΕΙΣ