Ο ESM συζητά την Παρασκευή την εκταμίευση €1 δις προς την Ελλάδα

Ο ESM συζητά την Παρασκευή την εκταμίευση €1 δις προς την Ελλάδα

 


Την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ προς την Ελλάδα, από την 4η δόση που ήταν συνδεδεμένη με την 3η αξιολόγηση του 3ου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, αναμένεται να συζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα συνεδριάσει την Παρασκευή, 8 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Η απόφαση για την εκταμίευση του 1 δις ευρώ «θα εξαρτηθεί από τη μέχρι στιγμής πορεία της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες». Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει την εκτίμηση των θεσμικών οργάνων για την πρόοδο της Ελλάδας στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων. Μια ικανοποιητική εκτίμηση, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, θα άνοιγε το δρόμο για να αποφασίσει θετικά».

Στην ίδια ανακοίνωση ο ESM ξεκαθαρίζει ότι «το ποσό θα διοχετευτεί εξ ολοκλήρου στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου».

Υπενθυμίζει ότι «τον Μάρτιο του 2018, ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση 6,7 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 5,7 δις ευρώ αφορούσαν τις χρηματοδοτικές ανάγκες, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος». KYΠΕ