Ο Μάριο Ντράγκι προειδοποιεί για φούσκα στην Ευρωζώνη

Ο Μάριο Ντράγκι προειδοποιεί για φούσκα στην Ευρωζώνη

Βλέπει υπερτίμηση σε ορισμένες αγορές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ακινήτων

Προειδοποίηση για φούσκα σε κάποιες αγορές της Ευρωζώνης απηύθυνε εκ νέου ο απερχόμενος διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, καθώς βλέπει κάποιες ενδείξεις, αν και «ήπιες» προς το παρόν, υπερτίμησης σττις αγορές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ακινήτων, που συνιστούν κίνδυνο για τη σταθερότητα σε μια περίοδο που η οικονομία επιβραδύνεται και η κεντρική τράπεζα δεν φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί στον στόχο της για τον πληθωρισμό.

Λίγο πριν από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ υπό την ηγεσία του την ερχόμενη Πέμπτη, ο Ντράγκι υπογράμμισε από την Ουάσιγκτον, όπου συμμετέχει στη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ότι παραμένουν οι προκλήσεις ως προς τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Επιβεβαίωσε ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα να προσαρμόσει όλα τα «εργαλεία» του και επανέλαβε ότι η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής μπορεί να ενισχυθεί και με άλλες πολιτικές. Ο Ντράγκι φέρεται, σύμφωνα με αναλυτές του Reuters, ότι θα χρησιμοποιήσει την τελευταία του συνεδρίαση της ΕΚΤ για να πιέσει τις κυβερνήσεις να προβούν σε μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, κάτι ωστόσο που δεν αναμένεται να είναι εύκολο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το βαθύ χάσμα που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή εντός της ΕΚΤ ως προς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η παγίδα των αρνητικών επιτοκίων

Έκπληξη προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ιγνάσιο Βίσκο, από τους υποστηρικτές της νομισματικής πολιτικής Ντράγκι, ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες για τις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Έχουμε κάνει αρκετή ανάλυση. Συμπεράναμε ότι το πακέτο που εφαρμόζουμε θα είναι ωφέλιμο και όλα τα μέτρα που εμπεριέχονται ένα προς ένα θα έχουν θετικό αντίκτυπο μέχρι ενός σημείου. Δεν θέλω να περάσουμε αυτό το σημείο και να πέσουμε στην παγίδα των αρνητικών επιτοκίων», δήλωσε από την Ουάσιγκτον.

Την ίδια στιγμή, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε poll του Reuters αμφιβάλλουν ότι το τελευταίο πακέτο στήριξης της ΕΚΤ θα συμβάλει στο να φέρει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο της ΕΚΤ, βλέποντας να έχει αυξηθεί ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη την προσεχή διετία. Το 95% των οικονομολόγων δεν πιστεύουν ότι τα νέα μέτρα της ΕΚΤ θα συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2%. Για φέτος ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 1,2%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017, όταν άρχισε η εν λόγω έρευνα. Στο ίδιο επίπεδο θα παραμείνει και το 2020. Αυτό δείχνει ότι η νομισματική πολιτική βρίσκεται πλέον στα όριά της όσον αφορά τα οφέλη της.

Μάλιστα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλζμαν ζήτησε από την ΕΚΤ να μειώσει τον στόχο της για τον πληθωρισμό, ίσως στο 1,5%, και ταυτόχρονα να επανεξετάσει την πολιτική της, καθώς τα αρνητικά επιτόκια απειλούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αντιμετώπιση των προκλήσεων στο εμπόριο

Υπέρ της δημιουργίας ενός ισχυρού πολυμερούς εμπορικού συστήματος ικανού να επιβάλλει τους κανονισμούς για την αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων, τάχθηκε η διευθύνουσα επιτροπή του ΔΝΤ, στο ανακοινωθέν του οργανισμού από τη φθινοπωρινή του σύνοδο στην Ουάσιγκτον. Η επιτροπή αναγνωρίζει την ανάγκη επίλυσης των εμπορικών εντάσεων και στηρίζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για να βελτιώσει τις λειτουργίες του. Οι εμπορικές εντάσεις είναι βεβαίως από τους βασικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Επιπλέον, το ΔΝΤ καταδικάζει τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και τη χρήση των συναλλαγματικών ισοτιμιών για ανταγωνιστικούς σκοπούς.

Πηγή: Ναυτεμπορική, της Έφης Τριήρη