Ο Πρόεδρος της Βουλής συζήτησε τις προοπτικές συνεργασίας με Αυστραλία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος

Ο Πρόεδρος της Βουλής συζήτησε τις προοπτικές συνεργασίας με Αυστραλία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος


Oσο περισσότερο μαθαίνουμε η μία χώρα από την άλλη τόσο θα αναπτύσσονται περισσότερες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των κρατών μας, ανέφερε η σκιώδης Υπουργός Οικονομικών και Δημόσιας Υπηρεσίας της Αυστραλίας, Γερουσιαστής Katy Gallagher, στη συνάντηση που είχε με τη διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, η οποία με επικεφαλής τον Πρόεδρο του σώματος Δημήτρη Συλλούρη πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία

Ερωτηθείσα για τους τομείς και τους τρόπους μέσα από τους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις της Κύπρου με την Αυστραλία, η κ. Gallagher πρόσθεσε ότι μπορούμε να κτίσουμε στις υφιστάμενες σχέσεις και να τις βελτιώσουμε.

Η Γερουσιαστής ευχαρίστησε την Κύπρο, που δήλωσε την ετοιμότητα να συμβάλει στην κατάσβεση των πυρκαγιών που έπληξαν την Αυστραλία και για τη συμβολική εισφορά της κυπριακής Κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών.
Η Gallagher είπε ακόμα ότι η κυπριακή παροικία είναι οικονομικά σημαντική κοινότητα, προσθέτοντας ότι είναι εκτιμητέα η δραστηριοποίηση της κυπριακής παροικίας.

Η Γερουσιαστής αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στην οικονομία από τον κορωνοϊό, λέγοντας ότι η Κίνα διαθέτει μεγάλη κοινότητα στην Αυστραλία που ήδη βιώνει τις συνέπειες. Όταν ο φόβος επικυριαρχεί, συνέχισε, οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές. Συμπλήρωσε ότι η όποια οικονομική κρίση στην Κίνα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις εμπορικές συναλλαγές της Αυστραλίας. Αναφορά έκανε και στους δείκτες της οικονομίας, στάθηκε στην ανεργία και κατέληξε επισημαίνοντας οι οικονομικές προκλήσεις έχουν πολιτικές αποχρώσεις.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως είναι πολλά που μπορούμε να μάθουμε από την Αυστραλία, και τη λειτουργία της ως δημοκρατικού πολιτεύματος. Αποτελεί καλό παράδειγμα και μπορούμε να αποκομίσουμε γνώση για τη διοίκηση και τους θεσμούς, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εποπτεία των χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες. Όταν ενημερώθηκε ότι ο χρηματοοικονομικός επίτροπος στην Αυστραλία έχει την εξουσία να επιβάλλει ποινές, έδωσε οδηγίες όπως αρχίσει μελέτη του αυστραλιανού μοντέλου, προσθέτοντας πως εφόσον κριθεί σκόπιμο θα σταλεί και αντιπροσωπεία τεχνοκρατών από τη Βουλή προκειμένου να μελετήσει τον θεσμό σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) Μιχάλης Μιχαήλ, που παρέστη στη συνάντηση, είπε ότι μπορούμε να εξετάσουμε τις εμπορικές σχέσεις μας, καθώς στην Κύπρο έχουμε τη στήριξη του Κοινοβουλίου στις προσπάθειες μας να οικοδομήσουμε συνεργασίες. Σημείωσε επίσης ότι οι στατιστικές οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

Με ίδιο περιεχόμενο συζήτησης, αφού προηγουμένως επανέλαβε τις αναφορά του στις τουρκικές προκλήσεις και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε γειτονικές, ο Πρόεδρος της Βουλής και η διακομματική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Βουλευτή Anthony Albanese.

Θέματα για τη συνεργασία Κύπρου Αυστραλίας στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, συζητήθηκαν στη συνάντηση της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας με τον Υφυπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων, Βουλευτή Mark Coulton.

Πηγή: ΚΥΠΕ