Οι ανησυχίες για το εμπόριο ρίχνουν τη Wall Street

Οι ανησυχίες για το εμπόριο ρίχνουν τη Wall Street


Πτώση 1% σημειώνουν οι δείκτες, εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας. Απώλειες για το αργό. Άνοδος 0,5% για τον χρυσό. Στο 1,52% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να βάλει 28 κινεζικές εταιρείες στη μαύρη λίστα.

Ο Dow Jones σημειώνει πτώση 1% στις 26.212 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,17% χαμηλότερα στις 7.864 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 1,1% στις 2.906 μονάδες.

Οι ΗΠΑ έθεσαν 28 οργανισμούς της Κίνας στον μαύρο κατάλογό τους, κατηγορώντας τους ότι εμπλέκονται στην εκστρατεία καταστολής των κινεζικών αρχών, κυρίως εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Πλέον οι 28 αυτοί οργανισμοί -στους οποίους περιλαμβάνονται κυβερνητικοί οργανισμοί αλλά και τεχνολογικές εταιρείες- δεν θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα από τις ΗΠΑ χωρίς την έγκριση της Ουάσινγκτον.

«Η αμερικανική κυβέρνηση και το υπουργείο Εμπορίου δεν μπορούν και δεν θα ανεχθούν τη βίαιη καταπίεση των εθνικών μειονοτήτων στην Κίνα», τονίζει στην ανακοίνωση ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος.

«Αυτό το μέτρο δεν θα επιτρέψει στις τεχνολογίες μας (…) να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή ανυπεράσπιστων μειονοτήτων», πρόσθεσε.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού βούτηξε 0,3% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο τους δύο προηγούμενους μήνες. Η πτώση αυτή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων οκτώ μηνών.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 1,1% στα 52,1 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,56% υψηλότερα, στα 1.512 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,09 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 4 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 1,52%.

Πηγή: euro2day

Tags: Wall Street