Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο μεγάλη τουρκική τράπεζα

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο μεγάλη τουρκική τράπεζα


Για συμμετοχή σε σχήμα παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν κατηγορούν οι ΗΠΑ μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, σε μία κίνηση η οποία έχει έντονες πολιτικές προεκτάσεις την ώρα που συνεχίζονται οι παλινωδίες του Ντόναλντ Τραμπ για την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Οι εισαγγελικές αρχές του Μανχάταν υποστηρίζουν ότι η κρατικά ελεγχόμενη Halkbank συμμετείχε σε «συνωμοσία» με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Ιράν και την Τουρκία για την παράβαση της απαγόρευσης πρόσβασης της Τεχεράνης στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

«Η συστημική συμμετοχή της Halkbank στην παράνομη κίνηση πετρελαϊκών εσόδων του Ιράν ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από κορυφαία τραπεζικά στελέχη» αναφέρει ο Εισαγγελέας, Τζέφρι Μπέρμαν στην ανακοίνωσή του. «Η Halkbank θα πρέπει τώρα να λογοδοτήσει για τις πράξεις της σε αμερικανικό δικαστήριο» συμπληρώνει.

Η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της τράπεζας έρχεται έναν χρόνο και πλέον μετά την καταδίκη του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, κορυφαίου στελέχους της Halkbank για συμμετοχή στο ίδιο κύκλωμα. Ο Ατίλα έχει ήδη αποφυλακιστεί και επαναπατρίστηκε στην Τουρκία τον Ιούλιο.

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές κατηγορούν ειδικότερα την τράπεζα ότι συμμετείχε από το 2012 ως το 2016 σε κύκλωμα που επέτρεπε στο Ιράν να διοχετεύει κεφάλαια που είχε εξασφαλίσει από πωλήσεις ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, με τη χρήση ενός περίπλοκου ιστού εταιρειών-βιτρινών.

Η τουρκική λίρα, που είχε οριακά μόνο υποχωρήσει μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. στον απόηχο της απαγγελίας κατηγοριών κατά της Halkbank καταγράφει πτώση 1%. Από τις αρχές του μήνα έχει υποτιμηθεί 4,5%, περισσότερο από κάθε άλλο από τα 24 νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών, που παρακολουθεί το Bloomberg.

Η τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ σχολίασε πως η εξέλιξη δεν βοηθά στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ