Οι «κερδισμένοι» του κορωνοϊου

Οι «κερδισμένοι» του κορωνοϊου


Η επιδημία του κοροναϊού καταγράφει καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων και στην οικονομία της Κίνας. Όπως κάθε κρίση όμως, έτσι κι αυτή, δεν έχει μόνο πολλούς χαμένους, αλλά και λίγους κερδισμένους. Πέρα από τα εργοστάσια παραγωγής μασκών και αντισηπτικών, καθώς και των σούπερ μάρκετ που αυξάνουν τους τζίρους τους λόγω της έλλειψης ψυχραιμίας του κοινού, πολλοί εκ των κερδισμένων ανήκουν και στην βιομηχανία της κινεζικής τεχνολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι η παλαιότερη επιδημία του ιού SARS (οξύ αναπνευστικό σύνδρομο), η οποία μόλυνε χιλιάδες ανθρώπους και σκότωσε εκατοντάδες στην Κίνα το 2003 θεωρείται ευρέως ως ο καταλύτης που τροφοδότησε την νεοσύστατη βιομηχανία ηλεκτρονικού εμπορίου της χώρας.

Οι άνθρωποι που μένουν κλεισμένοι στο σπίτι για να αποφύγουν τη μετάδοση του θανάσιμου ιού συρρέουν στα ηλεκτρονικά καταστήματα για να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα αλλά και για να διασκεδάσουν την πλήξη τους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το Taobao της Alibaba, μια ψηφιακή αγορά που μοιάζει με το eBay, άνθισε ιδιαίτερα κατά την κορύφωση της επιδημίας του SARS.

«Παρά το γεγονός ότι έπληξε χιλιάδες ανθρώπους και σκότωσε εκατοντάδες, το ξέσπασμα του SARS είχε θετική επίδραση στον τομέα των διαδικτυακών αγορών» αναφέρει ο εμπειρογνώμονας του διαδικτύου Duncan Clark στη βιογραφία του ιδρυτή της Alibaba Jack Ma.

Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, καθώς το ξέσπασμα κοροναϊού απομονώνει δεκάδες κινεζικές πόλεις, οι τεχνολογικοί γίγαντες ανταποκρίνονται και πάλι για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών ενώ άλλοι παρέχουν ψηφιακά εργαλεία για να βοηθήσουν τους πολίτες και την κυβέρνηση να καταπολεμήσουν την ασθένεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας QuestMobile, ο μέσος χρόνος που πέρασαν οι Κινέζοι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο μέσω κινητού αυξήθηκε από τις 6,1 ώρες την ημέρα τον Ιανουάριο σε 6,8 ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια του κινεζικής πρωτοχρονιάς για να φτάσει τις 7,3 ώρες μετά τις διακοπές, όπου πολλά καταστήματα κι εργοστάσια παρέμειναν κλειστά.

Ποιες όμως υπηρεσίες κι εφαρμογές κέρδισαν το μερίδιο του λέοντος από τον Online χρόνο των Κινέζων;

Οι εφαρμογές εργασίας εξ αποστάσεως (remote work apps) οι μεγάλοι κερδισμένοι

Η βιομηχανία του επιχειρηματικού software ανέκαμπτε αργά εν συγκρίσει με την Δύση μέχρι πριν την εξάπλωση του ιού. Πλέον βέβαια, γνωρίζει τεράστια άνθιση με τις εφαρμογές απομακρυσμένης εργασίας να αποκτούν όλο και περισσότερους χρήστες.

Παρόμοια άνοδο χαρακτηρίζει και τον τομέα της διαδικτυακής εκπαίδευσης την ώρα που τα μαθήματα σε εθνικό επίπεδο αναβάλλονται, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας Sensor Tower.

Οι βασικοί παίκτες που καταφέρνουν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία είναι η Ding Talk της Alibaba, το περίφημο We Chat Work της Tencent και Lark. App της ByteDance.

Οι κύριοι παίκτες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εθνική πρακτική από το σπίτι είναι το DingTalk του Alibaba, το WeChat Work του Tencent και το Lark του ByteDance.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Sensor Tower, οι εφαρμογές αυτές σημείωσαν σημαντική αύξηση των λήψεων από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου, παρότι η βάση των χρηστών τους διαφέρει σημαντικά. Ειδικότερα, η DingTalk έγινε η δωρεάν εφαρμογή iOs που κατέβηκε τις περισσότερες φορές εν μέσω κοροναϊού καταγράφοντας αύξηση 1.446%. Να θυμίσουμε ότι η εφαρμογή δημιουργήθηκε το 2014 από ομάδα της alibaba και μέχρι τον Αύγουστο του 2019 περισσότερες από 10 εκατ. επιχειρήσεις και 200 εκατ. μεμονωμένοι χρήστες είχαν εγγραφεί σε αυτή.

Αύξηση 6.085% σημείωσε και η εφαρμογή Lark, η οποία έκανε την εμφάνισή της μόλις το 2019 ενώ 572% αυξήθηκε η χρήση της εφαρμογής εργασίας εξ αποστάσεων της WeChat, We Chat Work, η οποία γεννήθηκε το 2016.

Τα ποσοστά της αύξησης των χρηστών δεν ανέμεναν ούτε οι ίδιες οι εταιρείες, αν σκεφτεί κανείς ότι DingTalk Και WeChat Work έπεσαν εξαιτίας της μεγάλης εισροής χρηστών.

Αλγόριθμοι αναγνώρισης προσώπου δίνουν λύση στις μετακινήσεις (Face mask algorithms)

Για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, οι τοπικές αρχές της Κίνας επέβαλαν την χρήση μάσκας, πράγμα που ωστόσο δυσκόλεψε τις διαδικασίες ταυτοποίησης των ατόμων. Στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος συνέβαλε η τεχνολογία με λύσεις που ήδη είχαν αναπτυχθεί όπως συστήματα ταυτοποίησης με την σάρωση της ίριδας του ματιού.

Οι ταξιδιώτες, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα, μπορούν πλέον να περνούν από την ασφάλεια του σιδηροδρομικού σταθμού χωρίς να αφαιρέσουν την μάσκα τους.

Παράλληλα οι κινεζικές αρχές έχουν εισάγει ψηφιακά εργαλεία για να καταγράφουν οι πολίτες τις μετακινήσεις τους, σκανάροντας εν μέρει την καθημερινότητά τους ώστε να ελέγξουν αν ήρθαν σε επαφή με κάποιο μολυσμένο από κοροναϊό. Ένα παράδειγμα είναι η εφαρμογή Close Close Detector η οποία αναπτύχθηκε από κρατική εταιρεία. Οι χρήστες της μπορούν αν ελέγξουν αν έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένους από τον κοροναϊό, καταχωρώντας το ονοματεπώνυμό τους, τον αριθμό ταυτότητάς τους, και τους αριθμούς τηλεφώνου τους και τις μετακινήσεις τους. Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής τονίζοντας ότι είναι ένα ακόμα εργαλείο της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία εκμεταλλευόμενη τον πανικό προσπαθεί να εμπλουτίσει το σύστημα αξιολόγησης των πολιτών που έχει στα σκαριά.

Σε αυτό βοηθούν και άλλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η WeChat. Στη Σενζέν όπου εδρεύει η μητρική της WeChat, Tencent, οι σαρώνουν έναν κωδικό WeChat που κρέμεται από ένα drone ώστε να καταγραφούν και να ελεγχθούν οι μετακινήσεις τους χωρίς να έρθουν σε επαφή με τους αξιωματικούς των σημείων ελέγχου.

Μεγάλη άνθιση γνωρίζουν και οι εφαρμογές παρακολούθησης των κρουσμάτων με την βοήθεια διαδραστικών χαρτών που ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο, που έχουν δημιουργηθεί με αφορμή την εξάπλωση του ιού. Τέτοιες είναι οι Dxy.cn και η Yikuang.

Online διασκέδαση και καινοτόμο online delivery

Όπως ήταν αναμενόμενο η καραντίνα έφερε και μια τεράστια άνθιση στην βιομηχανία της online διασκέδασης. Η παρακολούθηση short video καταγράφει 569 εκατ. ενεργούς χρήστες ημερησίως, από τους 492 εκατ. πριν τις γιορτές, σύμφωνα με την Quest Mobile.

Τα video streaming websites επίσης αυξάνουν τους χρήστες τους την ώρα που σινεμά και ζωντανές σκηνές παραμένουν κλειστά.

Πολλές κινεζικές πόλεις μάλιστα έχουν επιβάλλει μέχρι και το κλείσιμο των εστιατορίων, δίνοντας ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο φαγητού και σε εφαρμογές delivery οι οποίες γίνονται όλο και πιο καινοτόμες. Για παράδειγμα η Meituan Dianping, για να αποφύγει τις επικίνδυνες διαπροσωπικές επαφές κατά την παράδοση φαγητού έχει δημιουργήσει ένα self service θάλαμο χωρίς υπαλλήλους από όπου πηγαίνουν και παραλαμβάνουν το φαγητό τους οι πελάτες.

 

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ