Οι όροι αναφοράς συμφωνήθηκαν ήδη από τις 9 Αυγούστου, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Οι όροι αναφοράς συμφωνήθηκαν ήδη από τις 9 Αυγούστου, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Οι όροι αναφοράς έχουν συμφωνηθεί ήδη από τις 9 Αυγούστου δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφέροντας ότι προσπαθεί να κρατήσει ένα κλίμα καλής και φιλικής σχέσης με τον Μουσταφά Ακιντζί και πως στον ΓΓ του ΟΗΕ μετέφερε την αποφασιστικότητά του για λύση λειτουργική και βιώσιμη, χωρίς εξαρτήσεις και κηδεμόνες.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη και το ότι «επιδίδεται σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών» και τι μπορούμε να αναμένουμε στη βάση αυτού του δεδομένου. Απάντησε ότι «μέχρι σήμερα, θα έχετε παρακολουθήσει ότι ουδέποτε έχω εμπλακεί σε ένα κατηγορητήριο εναντίον του κ. Ακιντζί για σωρεία υπαναχωρήσεων που μέχρι σήμερα καταγράφονται, προσπαθώντας να κρατήσω ένα κλίμα καλής και φιλικής σχέσης».

Αυτό που θέλει να ξεκαθαρίσει είναι ένα, σημείωσε λέγοντας ότι έκανε σαφέστατη για άλλη μια φορά στον ΓΓ, «την πρόθεση, την αποφασιστικότητα, την πολιτική βούληση, την αμετάκλητη, να εργαστώ όπως εργάστηκα και μέχρι το Κραν Μοντανά, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, που να είναι πριν και πάνω από όλα λειτουργική για να μπορεί να είναι βιώσιμη, με τη δημιουργία ενός κράτους που να είναι απαλλαγμένο από εξαρτήσεις ή από κηδεμόνες».

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τους όρους αναφοράς και πότε θα έρθει η κα. Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι όροι είχαν συμφωνηθεί με τον Τ/κ ηγέτη στη συνάντηση που είχαν στις 9 Αυγούστου. «Επιβεβαιώθηκαν κατά την πρώτη μέρα άφιξης της κα. Λουτ, την οποίαν είχαμε ενημερώσει για τις συγκλίσεις που είχαμε πετύχει και η οποία ετοίμασε μια σύντομη κατά τη δική μας επιθυμία δήλωση. Πέραν τούτου, αν κάποιοι υπαναχωρούν, αν κάποιοι θέλουν να τεθούν προαποφασισμένες θέσεις, λυπούμαι πάρα πολύ αλλά δεν μπορώ να συμβαδίσω».

Πάρτι – έκπληξη στο Προεδρικό

Λίγο πριν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δεχθεί τις ευχές του προσωπικού του Προεδρικού Μεγάρου σε ένα πάρτι έκπληξη που διοργανώθηκε με την ευκαιρία των πρόσφατων γενεθλίων και ο Πρόεδρος δέχθηκε τις ευχές και ευχαρίστησε τον κάθε έναν προσωπικά, αλλά και δημόσια στους δημοσιογράφους, όπως ευχαρίστησε και τους δεκάδες εκατοντάδες φίλους που του ευχήθηκαν να είναι πολύχρονος.

Χαριτολογώντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «κάποιοι, γνωρίζοντας την ηλικία που απεβίωσε ο παππούς μου, στα 108, μου ευχήθηκαν να πάω τόσο. Είναι και τα γονίδια καλά. Είναι μια απειλή για τους πολιτικούς μου αντιπάλους αν δεν συμπεριφερθούν όπως τα πολιτικά θέσμια υπαγορεύουν, ενδεχομένως να αναθεωρήσω την απόφαση μου και να πάω μέχρι τα 108».

Αναμένει, πρόσθεσε στη συνέχεια, η Βουλή να εγκρίνει την πρόταση για αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η θητείες του Προέδρου της Δημοκρατίας να περιορίζονται στις δύο, και αυτή είναι πρόταση που υπεβλήθη το 2013.

Πηγή: ΚΥΠΕ