Οι τράπεζες έχουν τη διάθεση, τη ρευστότητα και τα κεφάλαια για στήριξη της οικονομίας, λέει ο Ι. Μάτσης

Οι τράπεζες έχουν τη διάθεση, τη ρευστότητα και τα κεφάλαια για στήριξη της οικονομίας, λέει ο Ι. Μάτσης


Τα πράγματα όσον αφορά την οικονομία φαίνονται καλύτερα απ’ ό,τι προβλέπαμε τον Απρίλη, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Ιωάννης Μάτσης, διαβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες έχουν και τη θέληση και τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια για στηρίξουν την οικονομία.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση τραπεζιτών με Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών, ο κ. Μάτσης καλωσόρισε τα σχέδια που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας και για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

«Θεωρούμε τα μέτρα πάρα πολύ καλά τόσο τα μέτρα ενίσχυσης της δανειοδότησης όπως η επιδότηση των επιτοκίων αλλά και η παροχή κυβερνητικών εγγυήσεων προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στα υφιστάμενα προγράμματα, τα οποία θεωρούμε θα δώσουν περισσότερη δυνατότητα στις τράπεζες να μπορούν να δανειοδοτήσουν, αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης τα οποία βλέπουμε πάρα πολύ θετικά όπως την επιδότηση στα αεροδρόμια, το σχέδιο συνδιαφήμισης με τουριστικούς πράκτορες, τη μείωση του ΦΠΑ», είπε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας.

Παρατήρησε δε ότι από την ημέρα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων «έχουμε δει την οικονομία να αυξάνεται αρκετά ραγδαία όπως παρακολουθούμε μέσω της χρήσης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών κ.λπ».

«Οπόταν, τα πράγματα αυτή τη στιγμή φαίνονται καλύτερα απ’ ό,τι τα προβλέπαμε μέσα στον Απρίλη και είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ρόλο των τραπεζών στη επανεκκίνηση της οικονομίας, ο κ. Μάτσης είπε πως «ως τράπεζες έχουμε και τη θέληση και τη διάθεση, έχουμε και τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την οικονομία».

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας, και των τραπεζών και της κοινωνίας και της οικονομίας, να προχωρήσουμε να δώσουμε τη δανειοδότηση και τη ρευστότητα», είπε και συμπλήρωσε: «Πάντα πρέπει να κρίνουμε και να αξιολογούμε τους πελάτες ως βιώσιμους. Τα σχέδια τα οποία έχει ανακοινώσει και η κυβέρνηση θεωρούμε ότι θα φέρουν αυξημένο όγκο το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ».

Τέλος σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να αρχίσουν οι δανειοδοτήσεις με βάση τα νέα κυβερνητικά προγράμματα σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, ο κ. Μάτσης είπε πως εξετάζονται οι πρακτικές διαδικασίες, αλλά σημείωσε πως γενικότερα ήδη υπάρχουν αιτήσεις και ήδη δίνονται χρήματα.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ