Όλα όσα θέλατε να μάθετε για την μπύρα

Όλα όσα θέλατε να μάθετε για την μπύρα


Όσο η κουλτούρα της μπίρας εξαπλώνεται, πολλοί μπορεί να μπερδεύονται με την ορολογία, τα είδη της και άλλες πολύπλοκες λεπτομέρειες που την αφορούν. Κι επειδή ξέρουμε ότι πολλές φορές το να κάνουμε απλές ερωτήσεις δεν είναι και τόσο εύκολο, σας βγάζουμε από τη δύσκολη θέση και τις απαντάμε, σύμφωνα με το thrillist.com, πριν καν τις ρωτήσετε.

Παίζει ρόλο το ποτήρι;

Και ναι και όχι. Υπάρχουν ακόμη διαφωνίες σχετικά με το αν ένα ποτήρι μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία της μπύρας, παρ’ όλ’ αυτά, τα διαφορετικά σχήματα ποτηριών μπορούν να επηρεάσουν το πώς η μπύρα θα φτάσει στο στόμα και πώς παρουσιάζονται τα αρώματά της. Οι μπύρες με υψηλού βαθμού αλκοόλ πρέπει να σερβίρονται σε μικρότερα ποτήρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να πάτε να αγοράσετε κάθε είδος ποτηριού που υπάρχει εκεί έξω. Αυτό που χρειάζεται, όμως, είναι όταν πίνετε την μπύρα σας έξω, να ξέρουν πώς θα σας την προσφέρουν.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια stout και μια porter;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ζυθοποιοί εκεί έξω που ακόμη δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην απάντηση αυτής της ερώτησης. Οι μπύρες stout ήρθαν μαζί με τις porter στην Αγγλία του 18ου αιώνα, όπου ήταν γνωστές ως “stout porters” (ή ως μια πιο δυνατή βερσιόν της porter). Τελικά, οι porter αποσύρθηκαν από την ονομασία και σήμερα, οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η πραγματική διαφορά είναι στη συνταγή: οι porter χρησιμοποιούν καλοψημένο κριθάρι, ενώ οι stout έχουν χαρακτήρα καβουρντισμένης βύνης, με γεύση που δίνει την αίσθηση καραμέλας ή σοκολάτας. Αυτό, βέβαια, δεν λύνει τη διαφωνία σε πολλούς κύκλους συζητήσεων, γι’ αυτό δεν χρειάζεται να εμβαθύνετε περισσότερο.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια IPA και μια pale ale;

Οι pale ale δημιουργούν ένα είδος ομάδας-ομπρέλας που περιλαμβάνει πολλά υπο-είδη, όπως τις βελγικές pale ales, τις αγγλικές pale ale, τις αμερικάνικες κ.ο.κ. Αφού οι IPA είναι India pale ale, σημαίνει ότι ανήκουν κι αυτές σε αυτό το γκρουπ. Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των IPA είναι η μεγάλη ποσότητα λυκίσκου και τα υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ, ενώ γενικά οι pale ale έχουν λιγότερο αλκοόλ και λυκίσκο.

Τι είναι το IBU;

IBU (International Bitterness Units) είναι οι διεθνείς μονάδες πικράδας και, όπως καταλαβαίνετε, μετρούν το πόσο πικρή είναι μια μπύρα. Η κλίμακα ξεκινά από το 1 και φτάνει θεωρητικά ως το 100, αν και πολλοί διατείνονται ότι φτιάχνουν μπύρες που το ξεπερνούν. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι IPA έχουν υψηλότερα IBU (συνήθως 60 ή 70) από τις hefeweizens (ζυμοσταρένιες), οι οποίες μπορεί να κινούνται σε μονοψήφιους αριθμούς. Μόλις καταλάβετε τις διαφορές ανάμεσα στα είδη μπύρας, τα IBU δεν θα σας ενδιαφέρουν.

Ο αφρός είναι… σπατάλη;

Όχι! Ο αφρός βοηθά στη μεταφορά των αρωμάτων της μπύρας και παίζει ρόλο στην αίσθηση στο στόμα, αρκεί να πίνετε λίγο σε κάθε γουλιά. Αν, μάλιστα, η μπύρα σας έρθει χωρίς αφρό, υπάρχει κίνδυνος το ποτήρι να είναι βρόμικο ή να μην έχει πλυθεί σωστά. Σκεφτείτε, μάλιστα, ότι κάποια ποτήρια μπύρας έχουν έξτρα χώρο για τον αφρό.

Γιατί μερικές μπίρες είναι ζεστές και άλλες κρύες;

Αυτό έχει να κάνει με τα αρώματα και τις γεύσεις. Όσο πιο κρύα σερβίρεται μια μπύρα, τόσο λιγότερο αναδύεται η γεύση και τα αρώματά της. Αυτό εξηγεί γιατί οι περισσότερες macro-lagers σερβίρονται παγωμένες, ενώ οι βελγικές dubbels ή οι αγγλικές cask ale, για παράδειγμα, σερβίρονται πιο ζεστές, έτσι ώστε να τις γευτεί και να μυρίσει κάποιος τα αρώματά τους καλύτερα. Το να προτιμά, βέβαια, κάποιος την μπύρα του ζεστή δεν είναι κάτι που βλέπουμε συχνά, αλλά αν θέλετε να δοκιμάσετε πραγματικά μια μπύρα, βγάλτε την από το ψυγείο και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου για 5 με 10 λεπτά πριν την πιείτε.

Τα είδη του λυκίσκου παίζουν ρόλο;

Ναι, ο λυκίσκος παίζει σημαντικό ρόλο στο τελικό προϊόν, ακόμη κι αν δεν ξέρετε τι βρίσκεται μέσα στο ποτήρι σας. Ανάλογα με το μέρος που αναπτύχθηκε, ο λυκίσκος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά κι έτσι μια αμερικάνικη IPA μυρίζει σαν πευκοβελόνες και ξύσμα γκρέιπφρουτ, ενώ ο αγγλικός λυκίσκος είναι πιο γήινος και λουλουδάτος. Ο λυκίσκος από την Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία, από την άλλη, έχει άρωμα σαν φρούτα του δάσους και κίτρο.

Πηγή: clickatlife.gr

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ