Παραδόθηκαν συντηρημένα το χαμάμ και ο μιναρές της Αγίας Σοφίας στην Πάφο

Παραδόθηκαν συντηρημένα το χαμάμ και ο μιναρές της Αγίας Σοφίας στην Πάφο

 

Πολλοί Τουρκοκύπριοι με καταγωγή από την Πάφο αφίχθηκαν σήμερα στην πόλη για να παραστούν στην τελετή ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων συντήρησης του Χαμάμ στην Κάτω Πάφο και του μιναρέ του τζαμιού Κεμπίρ-Αγίας Σοφίας στο Μούτταλο.

Οι εργασίες συντήρησης στα δύο μνημεία που αναδεικνύουν το πολυπολιτισμικό παρελθόν της Πάφου, ολοκληρώθηκαν από την δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, ενώ παρόντες στην τελετή, η οποία ήταν ανοιχτή στο κοινό, ήταν επίσης εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπή και του UNDP.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Τ/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Αλί Τουντζάι ανέφερε πως μαζευτήκαμε εδώ «για να γιορτάσουμε τα αποτελέσματα της σημαντικής μας δουλειάς για τη διαφύλαξη των δύο ωραίων μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς που ανήκουν στην Πάφο και την ανθρωπότητα».

H Kάτω Πάφος και το τζαμί Κεμπίρ είναι δύο σημαντικά μνημεία τα οποία χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους που θεωρούσαν την Πάφο πατρίδα τους, ανά τους αιώνες, και που διαμόρφωσαν την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους, είπε.

Πρόσθεσε δε, πως οι άνθρωποι που αναπαύονται στον περίβολο του τζαμιού ήταν οι παππούδες, πατεράδες, αδερφοί και φίλοι που έδωσαν την ζωή τους για να παραμείνει η πατρίδα μας και δική μας.

Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Τουντζάι ανακοίνωσε ότι η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για την επιδιόρθωση και τον καθαρισμό των κοιμητηρίων ενώ το ίδρυμα Εβκάφ φιλοδοξεί να συμβάλει στην επιδιόρθωση πολλών νεκροταφείων, ξεκινώντας με αυτό στον περίβολο του τζαμιού.

H πολιτιστική κληρονομιά συνέχισε δεν είναι δική σου, ή δική μου, ανήκει σε όλους μας. Ως Τεχνική Επιτροπή «έχουμε συμφιλιωθεί με μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, και αντιληφθήκαμε ότι ασχέτως της προέλευσης τους, ο μόνος τρόπος να τα διασώσουμε και να τα μεταδώσουμε στις μελλοντικές γενιές είναι η συνεργασία».

Εξάλλου στον χαιρετισμό του ο Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου ανέφερε πως τα έργα αυτά απαιτούσαν επιμέλεια, γνώση και σεβασμό, κι αυτό, όπως είπε, επιδείχθηκε με επάρκεια από όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας.

Η συμβολή συνέχισε, του Τμήματος Αρχαιοτήτων υπήρξε ουσιαστική και ευεργετική, σημειώνοντας πως η ίδια η έννοια της συμπόρευσης όλων μας στον κοινό στόχο της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αυτή καθαυτή ένδειξη πολιτισμού.

Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε πως το χαμάμ είναι ένα θαυμάσιο κτίσμα με τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά που προσθέτει στην Πάφο ομορφιά, ιστορία και παράδοση. Το τουρκικό χαμάμ, που η αρχή του είναι χαμένη στο χρόνο αποτελεί πια αναπόσπαστο κομμάτι της πολυπολιτισμικής Πάφου, είπε.

Επιπρόσθετα ο κ. Χατζηδημητρίου ευχαρίστησε τον αρχαιολόγο Tuncer Bagiskan για όλες τις πληροφορίες που συνέλεξε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, από το EBKΑΦ και άλλες οθωμανικές πηγές, τόσο για το Χαμάμ όσο και για το τζαμί της Αγίας Σοφίας ή τζαμί του Mehmet Bey Ebubekir

Καταληκτικά ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε πως μέσα από τον πολιτισμό δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα, όμως μπορούμε να δώσουμε το μήνυμα της συμπόρευσης, του κοινού πόνου, και της κοινής ελπίδας για ένα καλύτερο και ειρηνικό μέλλον.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηδημητρίου εξέφρασε την ικανοποίηση του για το μεγάλο αριθμό Τ/κ που επισκέφτηκαν την Πάφο για να συμμετάσχουν σε αυτό το γεγονός. Όλη αυτή η προσπάθεια είναι «ο απόηχος μιας μεγάλης συνεργασίας Τ/κ, Ε/κ, τμημάτων, εμπειρογνωμόνων που απέδωσε καρπούς για την διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου» και την ανάδειξή της, είπε

Από την πλευρά του, ο κ. Τουντζάι μιλώντας στο ΚΥΠΕ αναφέρθηκε στη σημασία της παράδοσης των δύο μνημείων στην Πάφο, προσθέτοντας πως η πόλη είναι πλούσια σε τέτοια είδη μνημείων.

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Μονάδας Στήριξης Λύσης για το Κυπριακό της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Kjartan Bjornsson έκανε λόγο για περίοδο συγκομιδής κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2019 όσον αφορά την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Πρόκειται ανέφερε, «για το 5ο μεγάλο γεγονός της χρονιάς που σχετίζεται με την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, και για τη δεύτερη στην Πάφο». Είχαμε επίσης συνέχισε, εκδηλώσεις στην Αμμόχωστο, μια έκθεση στις Βρυξέλλες, μια εκδήλωση καθαρισμού, και μόλις πριν ένα μήνα εγκαινίασαν στη Λευκωσία την επιτυχημένη πρωτοβουλία των Πρεσβευτών Νεολαίας για την Κληρονομιά.

Επιπρόσθετα ο κ. Kjartan Bjornsson ανέφερε πως νιώθει περήφανος που συνεργάζεται παραγωγικά με την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και το UNDP. Είναι, είπε, μια επιβεβαίωση ότι η σκληρή δουλειά αποδίδει, ενώ ευχαρίστησε την Τεχνική Επιτροπή για την ισχυρή της δέσμευση και το UNDP για την ακούραστη δουλειά του.

Τέλος ανέφερε πως η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά υπογραμμίζει τη σημασία της ενότητας στη διαφορετικότητα και του σεβασμού ως βασικές αρχές του έργου . Μπορεί είπε «να είμαστε διαφορετικοί, αλλά μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και η συνεργασία μας κάνει πιο δυνατούς».

Η Tiziana Zennaro, Επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης των ΗΕ (UNDP) στην Κύπρο, ανέφερε πως τα μνημεία αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία επειδή λειτουργούσαν, όχι μόνο ως τόποι λατρείας, αλλά και ως κοινωνικοί και οικονομικοί κόμβοι, για όλες τις κοινότητες της Κύπρου. Ως τέτοια αποτελούν ένα «εμπνευσμένο παράδειγμα της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου» πρόσθεσε.

Αυτά τα μνημεία είπε, είναι δύο από 33 τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς, περιλαμβανομένων, ορθόδοξων, μαρωνίτικων και αρμένικων εκκλησιών, τζαμιών και μιναρέδων, οχυρωματικών έργων, χαμάμ, υδραγωγείων και νερόμυλων, που με περηφάνεια διατηρήθηκαν, στηρίχθηκαν στατικά, προστατεύθηκαν ή αποκαταστάθηκαν με την στήριξη της ΕΕ από την Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το UNDP από το 2008.

Στο UNDP, είπε, «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες στο πλαίσιο της κοινής μας ευθύνης, θα φροντίσουμε και θα διαφυλάξουμε τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου έτσι ώστε να τη χαίρονται οι μελλοντικές γενιές».

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών οι Τ/κ επισκέφτηκαν και άλλα μνημεία της Πάφου που συντηρήθηκαν από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Πηγή: ΚΥΠΕ

Categories: Slider, ΕΙΔΗΣΕΙΣ