Παραίτηση ΥΠΟΙΚ ζήτησαν τα κόμματα στη Βουλή

Παραίτηση ΥΠΟΙΚ ζήτησαν τα κόμματα στη Βουλή

 


Έντονη αντιπαράθεση Α.Νεοφύτου και Α.Κυπριανού

 

Άμεση παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών ζήτησαν οι Πρόεδροι του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος,  των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό από την Ολομέλεια της Βουλής. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε την άποψη ότι προκύπτουν πολιτικές ευθύνες από το πόρισμα, παρατηρώντας ότι οι πολιτικές ευθύνες δεν καταλογίζονται αλλά αναλαμβάνονται

Να αξιοποιηθεί το πόρισμα ζήτησε ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας που παρατήρησε πως ο Υπουργός Οικονομικών φέρει ευθύνη, προσθέτοντας ότι το πόρισμα πρέπει να γίνει εργαλείο διόρθωσης και όχι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας αφού παρατήρησε ότι παραίτηση του κ. Γεωργιάδη δεν θα προσφέρει τίποτε στην κατάληξη του Συνεργατισμού, διερωτήθηκε ποια θέση κενούται για να την καταλάβει σε 9 μήνες. Θέση την οποία υιοθέτησε και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού προσθέτοντας πως η ανακοίνωση της παραίτησης του Υπουργού Οικονομικών στο τέλος του έτους συνιστά κοροϊδία. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος παρατήρησε πως αντί να παραιτηθεί αυτός που έφερε την ευθύνη, δηλαδή ο Υπουργός Οικονομικών, παραιτήθηκε αυτός που εντόπισε την ευθύνη, δηλαδή ο Γιώργος Αρέστη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε πως το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής τυγχάνει σεβασμού. Θέλει και ζητά την απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών, διαβεβαιώνοντας πως ο ΔΗΣΥ δεν θα διαδηλώσει έξω από δικαστήρια για πολιτικές διώξεις. Είπε ακόμα πως θα ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα, βοήθεια για να θεσπιστεί νόμος προς δημοσιοποίηση των στοιχείων των διαγραφών δανείων από τον Συνεργατισμό και για τα συνδεδεμένα δάνεια με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Η συζήτηση επί του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό διεξήχθη σε έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, που σημαδεύτηκε από αντεγκλήσεις και ένταση κατά διαστήματα. Η συζήτηση διεκόπη και θα συνεχιστεί την μεθεπόμενη Παρασκευή μετά από απόφαση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και αίτημα του ΑΚΕΛ να μην ολοκληρωθεί η συζήτηση σήμερα, αλλά να οριστεί νέα συνεδρία ώστε να παρασχεθεί χρόνος τα κόμματα που το επιθυμούν να καταθέσουν προσχέδια ψηφίσματος ή και απόφασης της Βουλής.

Για τους σκοπούς της συζήτησης κατανεμήθηκε χρόνος  τοποθετήσεων σε κάθε κόμμα και στη συνέχιση της συζήτησης τη μεθεπόμενη Παρασκευή το κάθε κόμμα θα έχει 2 λεπτά για τοποθέτηση και όσο χρόνο απέμεινε από τη σημερινή συζήτηση.

Η συζήτηση άρχισε με τοποθετήσεις των μικρότερων κομμάτων και συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των μεγαλυτέρων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απαντώντας στις τοποθετήσεις των ομιλητών που πήραν τον λόγο πριν τον ίδιο, σχολίασε τοποθέτηση του Γιώργου Λιλλήκα πως όταν ο κ. Λιλλήκας διετέλεσε Υπουργός Εμπορίου, οι εξουσίες του Υπουργού για παρέμβαση στα του Συνεργατισμού ήταν περιορισμένες, και είπε ότι ο κ. Λιλλήκας θα μπορούσε με νομοσχέδιο να διορθώσει τη νομοθεσία, εφόσον έκρινε ότι είχε περιορισμένες εξουσίες ως Υπουργός.

Ακολούθως σχολιάζοντας τοποθέτηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι ο ΔΗΣΥ και οι Κυβερνώντες είναι εθισμένοι στο ψέμα, είπε με αυτό τον πολιτικό λόγο δεν πρέπει να απορούμε για την απαξίωση στην κοινωνία, ενώ αναφορικά με τη θέση που διατύπωσε ο κ. Κυπριανού για απαξίωση προσώπων επιτροπών και θεσμών, διερωτήθηκε αν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μιλούσε για το πόρισμα Πολυβίου, που διόρισε όπως είπε η τότε Κυβέρνηση και όχι ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε το σεβασμό του κόμματος του προς το όποιο πόρισμα, διατυπώνοντας τη θέση ότι όποιος ευθύνεται ποινικά πρέπει να διωχθεί και όποιος αστικά να λογοδοτήσει στα Δικαστήρια προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ δεν θα βρεθεί έξω από δικαστήρια να διαδηλώνει για πολιτικές διώξεις.

Περαιτέρω ο κ.Νοεφύτου είπε πως το πόρισμα της ερευνητικής είναι αξιόλογο πόρισμα, το οποίο μελετά το κόμμα που ετοίμασε ήδη 300 σελίδες προκαταρκτικά συμπεράσματα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε στη συνέχεια ότι το πόρισμα αναφέρεται σε καταστροφικές πολιτικές ευθύνες των κομμάτων πριν το 2013.

Ανεξάρτητα από ποιο κόμμα προερχόμαστε, λέγονται κάποιες πικρές αλήθειες, συνέχισε προσθέτοντας ότι ουδείς σε αυτό τον τόπο παραδέχεται ότι έχει ευθύνες και ανέφερε πως γνωρίζει ο κυπριακός λαός από την Πάφο μέχρι το Παραλίμνι ποιοι έλεγχαν τον Συνεργατισμό.

Είπε ακόμα πως συμφωνεί με τον Γενικό Εισαγγελέα, ότι ο σεβασμός σε μια απόφαση δεν αποκλείει την τεκμηριωμένη αντίθετη άποψη και διερωτήθηκε αν κινδυνεύει η δημοκρατία με τι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την 56 έδρα.

Αναφερόμενος ακολούθως στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ που είπε πως το Συνεργατισμό τον έκτισαν οι αγράμματοι και τον γκρέμισαν οι γραμματισμένοι,  είπε πως συμφωνεί, προσθέτοντας πως έκτισαν τον Συνεργατισμό στη βάση της φιλοσοφίας ο ένας για όλους και όλοι για τον καθένα, καθώς δεν ήξεραν οι αγράμματοι πως θα έρθουν οι γραμματιζούμενοι να ανακαλύψουν τους φορολογικούς παραδείσους.

Πρόσθεσε ότι αναφερόταν στον Πρόεδρο και τον Γραμματέα της ΣΠΕ Αμμοχώστου – Λάρνακας και είπε πως αν θέλει ο Γενικός Εισαγγελέας να ερευνήσει την υπόθεση θα του δώσει τα στοιχεία για τη σύνδεση της συγκεκριμένης ΣΠΕ και πελατών της με φορολογικούς παραδείσους.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρενέβη λέγοντας ότι αυτό το επιχείρημα απαντήθηκε πριν από τις εκλογές, λούφαξαν και τώρα το επαναφέρουν για να δημιουργήσουν την εικόνα «φταίμε όλοι».

Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες στα μέλη του ΔΣ της Συνεργατικής Τράπεζας Κύπρου οι μόνοι 3 σύμβουλοι που παραιτήθηκαν , είπε ο κ. Νεοφύτου, προέρχονταν από τον ΔΗΣΥ και ανέφερε πως Λάμπρος Πιερής και Κύπρος ‘Ελληνας, οι δυο του ΑΚΕΛ ήταν γαντζωμένοι μέχρι μια εβδομάδα πριν κλείσει ο Συνεργατισμός. Πηγή: ΚΥΠΕ