Παραμονή των εκλογών του 2008 «έφεραν» πιο κοντά τις Θαλάσσιες Σπηλιές

Παραμονή των εκλογών του 2008 «έφεραν» πιο κοντά τις Θαλάσσιες Σπηλιές

 


Πέντε ζώνες και όχι μία επεκτάθηκαν στο Δήμο Πέγειας με την Ατομική Διοικητική Πράξη του πρώην Υπουργού Εσωτερικών, Χρήστου Πατσαλίδη, στις 08/02/2008, εννέα ημέρες πριν τις Προεδρικές Εκλογές. Πρόκειται για τις Ζώνες Κατοικίας Η5, Η6 και Η7, την Τουριστική Ζώνη Τ2β και την Παραθεριστική Ζώνη Π1.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Philenews» οι πέντε αυτές πολεοδομικές ζώνες ανάπτυξης όχι απλά επεκτάθηκαν, αλλά έφτασαν να εφάπτονται των περιοχών Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ CY4000010) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ CY4000023) Χερσόνησος Ακάμα. Οι δύο στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών (Τουριστική Ζώνη Τ2β και Παραθεριστική Ζώνη Π1), η μία στην περιοχή του Κρατικού Δάσους Μελέτη και του Αρχαιολογικού Χώρου Αγίου Γεωργίου (Ζώνη Κατοικίας Η6) και οι δύο στην περιοχή του Κρατικού Δάσους Πέγειας (Ζώνες Κατοικίας Η5 και Η7).

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η ένταξη της περιοχής του υπό αναφορά τεμαχίου, μελετήθηκε στο πλαίσιο σχετικού αιτήματος που υπέβαλε ο δήμος Πέγειας, με τη μορφή Ένστασης, που υποβλήθηκε εναντίον των Αναθεωρημένων Πολεοδομικών Ζωνών του δήμου, οι οποίες δημοσιεύθηκαν με την ΑΔΠ 225/ 28.02.2003.

Οι ζώνες αυτές βρίσκονται μέσα ή κοντά σε περιοχή Natura 2000 και έπρεπε να προηγηθεί από το τμήμα πολεοδομίας μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον για την αλλαγή της ζώνης και η μελέτη να υποβληθεί προς γνωμάτευση στο τμήμα περιβάλλοντος.

Αποτέλεσμα της αλλαγής της ζώνης ήταν να εκτοξευθεί η τιμή στα συγκεκριμένα τεμάχια γης.

Για τις αναπτύξεις που βρίσκονται στα σκαριά, υπάρχει σήμερα μεγάλη κατακραυγή γιατί μία εξ αυτών γίνεται στη κυριολεξία πάνω από τις Θαλασσινές Σπηλιές που φιλοξενούν τις φώκιες Monachus Monachus.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τη γενική διεύθυνση περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου βρίσκονται αρκετά άλλα θέματα που σχετίζονται με παραβίαση οδηγιών από την Κύπρο.

 

Διερεύνηση του θέματος ζητά η Επιτροπή Ελέγχου

Eν τω μεταξύ την πλήρη διερεύνηση του θέματος ανέγερσης κατοικιών στις Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια ζήτησε από τον Γενικό Ελεγκτή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Σύμφωνα με τη Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η Επιτροπή απέστειλε από την περασμένη Παρασκευή επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή ζητώντας όπως διεξαχθεί ολοκληρωμένη διερεύνηση σε ό,τι αφορά τον τρόπο παραχώρησης των αδειών για ανέγερση κατοικιών στις Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια.

«Από τον Γενικό Ελεγκτή ζητούμε να πάει πίσω, να καταδείξει τη διαδικασία, ευθύνες τόσο σε τεχνοκράτες της Πολεοδομίας αλλά και στον πολιτικό προϊστάμενο ο οποίος έβαλε την υπογραφή για να γίνουν κατορθωτά όλα αυτά τα οποία βλέπουμε να συμβαίνουν σήμερα στις Θαλασσινές Σπηλιές» είπε.

Και πρόσθεσε πως με την ολοκλήρωση της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, η Επιτροπή Ελέγχου προτίθεται να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους ενώπιον της για να εξετάσει ακριβώς το τι καταγράφεται και να απαντήσουν στα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή.