Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της νέας φάσης των crypto

Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της νέας φάσης των crypto

Πώς η πορεία του Bitcoin επηρεάζει τις επιδόσεις των υπολοίπων κρυπτονομισμάτων. Γιατί το νέο bull run δεν θα είναι όμοιο με εκείνο του 2017. Πάνω από τα 10.600 δολάρια η ισοτιμία του Bitcoin σήμερα

ο dominance του Bitcoin, δηλαδή η συμμετοχή του στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, δεσπόζει με το επιβλητικό 68,6% επί του συνόλου της κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων. Όλα τα υπόλοιπα 2.453 κρυπτονομίσματα, φτάνουν αγκομαχώντας τη μισή από την συνολική αποτίμηση του Bitcoin.

Μήπως αυτή η κορύφωση σημάνει μια νέα φάση για τα altcoins (όλα τα κρυπτονομίσματα εκτός από το Bitcoin). Από ότι φαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν πρόκειται να δούμε κάποιο παροξυσμό για τα altcoins μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει νέο υψηλό στο Bitcoin. Μέχρι να ξεπεράσει καθαρά τις 20.000 δολάρια. Όταν όμως συμβεί, τότε τα μέσα ενημέρωσης θα αναφέρονται συχνά στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, κάτι που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση, προκειμένου να φτάσει σε νούμερα που σήμερα θεωρούνται υπερβολικά. Αυτό με τη σειρά του θα κάνει αρκετούς να ενδιαφερθούν και κάποιους να ενθουσιαστούν, να το θεωρήσουν επενδυτική ευκαιρία. Θα αρχίζουν να επενδύουν ακόμα και αυτοί που δεν θα έχουν ακούσει καθόλου ή θα έχουν ελάχιστη ιδέα γύρω από το τι είναι το blockchain και πώς λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα. Η αύξηση της τιμής θα κάνει άλλους να τοποθετηθούν εσπευσμένα, για να μην χάσουν το τρένο της ανόδου. Το αποτέλεσμα είναι η τιμή του Bitcoin να φτάσει… τα «ουράνια».

Κάποια στιγμή θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Πότε; Όταν θα ανακαλύψουν πως το Bitcoin είναι ακριβό. Έχοντας όμως γλυκαθεί από τα κέρδη, δεν θα θελήσουν να εγκαταλείψουν τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, θεωρώντας ότι τον «ξέρουν». Τι θα κάνουν λοιπόν; Θα στραφούν προς τα μικρότερα crypto. Ωστόσο επειδή η κεφαλαιοποίηση και η εμπορευσιμότητα τους είναι αρκετά -έως πολύ- χαμηλότερη σε σχέση με το Bitcoin, δεν θα απαιτηθεί μεγάλη εισροή χρημάτων προκειμένου να… απογειωθούν και αυτά. Μέχρι πότε; Μέχρι να αρχίσει και για αυτά η αντίστροφη μέτρηση.

Κάπως έτσι θα ξεκινήσει η νέα κούρσα, το νέο 2017, το οποίο ήταν κάτι αντίστοιχο με το ελληνικό χρηματιστηριακό 1999. Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε τι συνέβη τότε.

Στον επόμενο ανοδικό κύκλο, είναι λογικό κάποια altcoins να έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις. Το Bitcoin σίγουρα θα πρωταγωνιστήσει, αλλά δεν πρόκειται να είναι πρωταθλητής από πλευράς ποσοστιαίας απόδοσης. Όχι επειδή κάποια θα είναι καλύτερα, αλλά επειδή ευνοούν τις κερδοσκοπικές κινήσεις. Τι απόδοση να δώσει το Bitcoin, με δεδομένο ότι είναι κοντά στα 10.000 δολάρια; Αν υποθέσουμε πως εκπληρώνονται τα πλέον ευνοϊκά σενάρια, θα φτάσει επί 10; Επί 20; Καθόλου κακό. Κανονικά με τέτοιες αποδόσεις πρέπει να είμαστε παραπάνω από ευχαριστημένοι. Ωστόσο είναι στην ανθρώπινη ψυχολογία να ψάχνει για κάτι περισσότερα.

Κινούμαστε τώρα σε μια νέα εποχή στον χώρο crypto. Τα ανόητα χρήματα έχουν γίνει λιγότερο ανόητα και τα έξυπνα χρήματα έχουν γίνει πιο έξυπνα. Ωστόσο μην σας φαίνεται παράξενο, αν κάποιοι προτιμήσουν να πάρουν ένα νόμισμα αντί του Bitcoin, μόνο και μόνο επειδή το βλέπουν να αξίζει λίγα cents και όχι λίγες χιλιάδες. Φυσικά πρόκειται περί τραγικού λάθους. Αυτό που μετράει είναι η κεφαλαιοποίηση. Το γεγονός ότι πολλοί δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ του Bitcoin και των άλλων, δημιουργεί μια πρόσθετη ευκαιρία στους ενημερωμένους. Επειδή εκτός από αυτούς που έχουν κάνει την έρευνα τους, σίγουρα θα επενδυθούν χρήματα από ανίδεους.

Παρόλα αυτά το νέο bull run δεν θα είναι όπως του 2017 όταν εκτοξεύτηκαν όλα τα μικρότερα νομίσματα. Αυτή τη φορά η μεγάλη άνοδος θα αφορά μόνο επιλεγμένα altcoins. Ένα νέο δεδομένο που ενισχύει αυτή την άποψη είναι η ύπαρξη κανονισμών. Από το 2017 μέχρι σήμερα έχει υπάρξει πρόοδος όσο αφορά τις νομικές ρυθμίσεις που αφορούν τα κρυπτονομίσματα και πρόκειται να προστεθούν και άλλες σύντομα.

Οι επίδοξοι επενδυτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως κανένα από τα altcoin δεν είναι τόσο ασφαλές και τόσο αποκεντρωμένο όπως το Bitcoin. Κάποια έχουν πλεονεκτήματα, όπως γρηγορότερες και φτηνότερες συναλλαγές σε σχέση με το Bitcoin. Ένα χαρακτηριστικό χρήσιμο μόνο όταν κάνεις καθημερινά δοσοληψίες, αλλά αδιάφορο αν πρόκειται να αγοράσεις κρυπτονομίσματα με σκοπό την αποθήκευση αξίας. Και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Η αγορά σήμερα

Τίποτα δεν έχει αλλάξει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το Bitcoin παραμένει μέσα στην τριγωνικού τύπου συσσώρευση που απεικονίζεται καθαρά από τις κίτρινες γραμμές στο 4ωρο διάγραμμα. Η επικείμενη διάσπαση μιας από τις δύο γραμμές, θα δώσει το έναυσμα για την επόμενη κίνηση.

Το τελευταίο 24ωρο η αγορά των crypto κινείται θετικά. Το Bitcoin ανεβαίνει 2,67% και διαπραγματεύεται στα 10.667 δολάρια αυτή την ώρα. Παρόμοια ποσοστά ανόδου έχουμε και για τα υπόλοιπα από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα.

Πηγή: euro2day