Ποιος μπορεί να γίνει Πλανητάρχης

Ποιος μπορεί να γίνει Πλανητάρχης

Είκοσι υποψήφιοι των Δημοκρατικών έχουν ριχτεί στη μάχη για το χρίσμα του κόμματός τους για τις εκλογές του 2020. Τα πρώτα ντιμπέιτ έγιναν λίγες μέρες μετά και την επίσημη ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για μία δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο. Όπως όλα δείχνουν, η κούρσα ξεκινά, όμως το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να γίνει Πλανητάρχης.

Ένας υποψήφιος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να είναι τουλάχιστον 35 ετών, να έχει γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και να είναι κάτοικος της χώρας για τουλάχιστον 14 χρόνια. Τις προϋποθέσεις αυτές επιβάλει το Σύνταγμα της χώρας.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν συνήθως προϋπηρεσία σε δημόσιο αξίωμα. Έχουν δηλαδή εκλεγεί ξανά, είτε Γερουσιαστές, είτε Κυβερνήτες, είτε μέλη του Κογκρέσου. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει θητεία στο στρατό, όπως ο Αϊζενχάουερ, ή προέρχεται από τον κόσμο των επιχειρήσεων, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σχεδόν όλοι οι Πρόεδροι της νεότερης ιστορίας έχουν πτυχίο Πανεπιστημίου και οι περισσότεροι έχουν τελειώσει τη νομική. Ποτέ στην ιστορία της χώρας δεν έχει εκλεγεί Πρόεδρος που να μην ήταν Χριστιανός, ενώ ποτέ δεν έχει εκλεγεί γυναίκα. Ο μόνος μαύρος Αμερικανός Πρόεδρος στην ιστορία της χώρας ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι 26 από τους 44 Αμερικανούς Προέδρους είχε τελειώσει τη νομική, οι 8 είχαν τελειώσει το Χάρβαρντ και οι 8 είχαν καταγωγή από τη Βιρτζίνια.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες – και τη δική μας – η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ δε έχει χρονικό περιθώριο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να κρατήσει ακόμη και 18 μήνες. Το να γίνει επίσης κανείς Πλανητάρχης είναι μία πάρα πολύ ακριβή υπόθεση, οπότε η δυνατότητα του υποψηφίου να συγκεντρώσει δωρεές είναι πολύ σημαντική. Κατά την προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία – Κλίντον με Τραμπ – ξοδεύτηκαν συνολικά 2,4 δισ. δολάρια…

Ο Τραμπ έχει ήδη συγκεντρώσει 30 εκατ. κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και τον ακολουθεί ο Μπέρνι Σάντερς των Δημοκρατικών με 20,7 εκατ. δολάρια.

Από τη στιγμή που ο Τραμπ έχει αποφασίσει να διεκδικήσει δεύτερη θητεία, κανένας Ρεπουμπλικανός δεν αναμένεται να τον αμφισβητήσει, οπότε το κυβερνών κόμμα δε θα κάνει προκριματικές εκλογές για την επιλογή υποψηφίου. Αντιθέτως, στους Δημοκρατικούς, 20 υποψήφιοι διεκδικούν το χρίσμα, με φαβορί να θεωρούνται ο πρώην Αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο Γερουσιαστής, Μπέρνι Σάντερς, και η επίσης Γερουσιαστής, Καμάλα Χάρις.

Οι εκλογές ανάμεσα στους δύο τελικούς υποψηφίους γίνονται την Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου και είναι έμμεσες. Νικητής δεν είναι αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους σε όλη τη χώρα, αλλά αυτός που θα μαζέψει τους περισσότερους εκλέκτορες, πράγμα που συνήθως συμπίπτει και σπανίως εκλέγεται Πρόεδρος χωρίς τη λαϊκή ψήφο – ωστόσο συνέβη στην περίπτωση του Τραμπ.

Ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ορκίζεται τον επόμενο Ιανουάριο, συγκεκριμένα στις 20 του μήνα και έχει θητεία τεσσάρων ετών και δικαίωμα να γίνει Πρόεδρος μόνο δύο φορές.

Πηγή: economistas.gr

Tags: ekloges, ΗΠΑ