«Ποθκιαντραποσύνη» και διάβρωση θεσμών

«Ποθκιαντραποσύνη» και διάβρωση θεσμών

 


Του Κώστα Μαυρίδη- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)

 

Η νομοθεσία απαγορεύει οποιοδήποτε δημοσίευμα με ΑΜΕΣΗ ή ΈΜΜΕΣΗ προεκλογική σημασία την προηγούμενη μέρα και την μέρα των εκλογών. Στις 28/1/2018, πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στην εφημ. «Πολίτης» ρωτούσε ο διευθυντής/αρχισυντάκτης της Διον. Διονυσίου: «Τι ψηφίζουμε σήμερα; …  Πως ψηφίζουμε σήμερα; …», για να απαντήσει στο ίδιο κείμενο: πρώτη Κυριακή ψηφίζουμε Μαλά και δεύτερη Αναστασιάδη. Δύο ζητήματα αφορούν κάθε πολίτη:

α) η παραβίαση της νομοθεσίας και των θεσμών

β) η αισχρότητα ή «ποθκιαντραποσύνη» στην κυπριακή διάλεκτο, ως παντελής έλλειψη αισχύνης που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Νομοθεσία και οι θεσμοί

Τα πιο πάνω αποτελούν δημόσια ΑΜΕΣΗ υπόδειξη την ημέρα των εκλογών για επί σκοπού καθοδήγηση των ψηφοφόρων (όχι απλά επηρεασμό τους). Άλλη ερμηνεία δεν υπάρχει. Το γραπτό, μελετημένο και εσκεμμένο κείμενο προβλήθηκε από πρόσωπα/εφημερίδα με πολύχρονη εμπειρία και γνώση σε εκλογές. Για την ΑΜΕΣΗ παραβίαση της νομοθεσίας, δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους των οργάνων του κράτους με καθήκον την εφαρμογή της. Ούτε καν διερεύνηση τυχόν παραβίασης. Ούτε καν διερεύνηση από θεσμούς όπως η Ένωση Συντακτών Κύπρου και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας με αυτεπάγγελτες εξουσίες.

Τα γεγονότα έγιναν δημόσια όπως και η σιωπή των θεσμών της πολιτείας. Για αυτό, δεν έχει σημασία πλέον τυχόν αντίδραση τους. Θεσμοί που καθόριζαν επιλεκτικά τα όρια της ανεκτικότητας και ενίοτε τα στρέβλωσαν για να πλήξουν άλλους με διαφορετική άποψη στο Κυπριακό από την δική τους, σήμερα σιώπησαν. Η σιωπή σε μια τόσο κραυγαλέα περίπτωση θα αποτελεί σημείο αναφοράς της δικής τους ανυποληψίας. Είναι τυχαίο που ο Δ. Διονυσίου ανήκει στον περίγυρο 50 έμπιστων/φίλων του Αναστασιάδη στους οποίους αποστάληκε φάκελος με εμπιστευτικά έγγραφα για το Κυπριακό;

«Ποθκιαντραποσύνη» και ο φόβος τους

Ο περίγυρος Αναστασιάδη αξιολόγησε ότι ο υποψήφιος τους θα έχανε στο δεύτερο γύρο των εκλογών εάν ήταν απέναντι στον υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου Ν. Παπαδόπουλο. Με «διοχέτευση» ψήφων στο Μαλά για να καταταχτεί 2ος (στο Κυπριακό συμφωνεί με Αναστασιάδη), δεν θα υπήρχαν ενώπιον του λαού στον δεύτερο γύρο οι δύο διαφορετικές προτάσεις στο Κυπριακό. Η αισχρότητα ονομάστηκε «πριμοδότηση» ή «στρατηγική ψήφος», προβλήθηκε δημόσια ακόμη και την μέρα των εκλογών και καταγράφηκε από έγκυρη δημοσκόπηση το βράδυ… Πρώτη φορά προβάλλεται με κομπασμό τέτοια ποθκιαντραποσύνη!

Τα πιο πάνω δεν αποτελούν δικαιολογία για την αποτυχία στις εκλογές αλλά απευθύνονται σε όσους νοιάζονται για μια καλύτερη κοινωνία με δημοκρατία όπου οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές. Απευθύνομαι στους πολίτες που σκέφτονται -χωρίς φωνασκίες- και θα προβληματιστούν επειδή οι θεσμοί δεν προχώρησαν καν σε έρευνα για παραβίαση διατάξεων και κανόνων. Δεν προχώρησαν καν εκείνοι που έχουν υποχρέωση να διαφυλάττουν τους κανόνες.

Ο πομπώδης τρόπος που το περιγράφουν (π.χ.  «πριμοδότηση», «στρατηγική ψήφος») αποκαλύπτει το φόβο τους. Μοναδική εξήγηση της φοβικής συμπεριφοράς τους είναι ότι ο υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου θα υπερψηφιζόταν από το λαό αντί του Αναστασιάδη. Ο φόβος τέτοιας δημοκρατικής εκλογικής αναμέτρησης, τους έφερε στο σημείο να ζητούν τον αποκλεισμό της, με παράνομο και αισχρό τρόπο την μέρα των εκλογών. Είναι και αυτό ένδειξη της αυτοπεποίθησης που καθένας έχει στις πολιτικές του θέσεις.

 

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ