Πρακτικά Κομισιόν: Εξετάζεται διορία έξι μηνών προς την Ιταλία

Πρακτικά Κομισιόν: Εξετάζεται διορία έξι μηνών προς την Ιταλία

Εκτός και αν η ιταλική κυβέρνηση προχωρήσει σε παραχωρήσεις αυτή την εβδομάδα, όσον αφορά τα σχέδια δαπανών για φέτος και του χρόνου, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει στις 2 Ιουλίου πειθαρχική διαδικασία για το αυξημένο χρέος της Ιταλίας

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να δώσει διορία στην Ιταλία μέχρι τον Ιανουάριο, αντί μέχρι τον Οκτώβριο, για να κάνει αλλαγές δημοσιονομικής πολιτικής υπό τη διαδικασία χρέους που προβλέπει η ΕΕ, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασής της, που μεταδίδει το Reuters.

Εκτός και αν η ιταλική κυβέρνηση προχωρήσει σε παραχωρήσεις αυτή την εβδομάδα, όσον αφορά τα σχέδια δαπανών για φέτος και του χρόνου, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει στις 2 Ιουλίου πειθαρχική διαδικασία για το αυξημένο χρέος της Ιταλίας.

Η διαδικασία, που πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στη συνεδρίαση στις 8-9 Ιουλίου, θα αναγκάσει την Ιταλία να συσφίξει γρήγορα τη δημοσιονομική πολιτική ή να έρθει αντιμέτωπη με πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται ότι το χρέος της χώρας αυξήθηκε στο 132,2% του ΑΕΠ το 2018, υπερδιπλάσιο από το «ταβάνι» της ΕΕ (60%). Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης δείχνουν ότι η Κομισιόν είναι ανοιχτή στο να δώσει περισσότερο χρόνο στη Ρώμη για να διαχειριστεί τα ελλείμματα, σε μία προσπάθεια να αποφύγει τους Ιταλούς ευρωσκεπτικιστές.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε, σύμφωνα με τα πρακτικά, ότι είναι σημαντικό να φανεί πως οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ακούσουν τις ιταλικές αρχές «για να μη γίνει η θέση της Επιτροπής αντικείμενο εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς στην Ιταλία».

Υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να προτείνει διορία έξι μηνών αντί τριών, έτσι ώστε η ιταλική κυβέρνηση να λάβει τα αρχικά διορθωτικά μέτρα.

Πηγή: indicator.gr