Πρεμιέρα σήμερα για την όπερα Macbeth στο 21ο Pafos Aphrodite Festival

Πρεμιέρα σήμερα για την όπερα Macbeth στο 21ο Pafos Aphrodite Festival

 


Με μία από τις συναρπαστικότερες όπερες του Giuseppe Verdi, τον “Macbeth”, ανοίγει σήμερα αυλαία το 21ο Pafos Aphrodite Festival. Στις 30, 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου, στο επιβλητικό Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου με την απόκοσμη ομορφιά, κορυφαίοι καλλιτέχνες και σολίστες του Ακαδημαϊκού Εθνικού Θεάτρου, Όπερας και Μπαλέτου Bolshoi της Λευκορωσίας θα παρασύρουν το κοινό σε ένα οπερατικό θρίλερ, βασισμένο στο ομότιτλο θεατρικό έργο του William Shakespeare.

Στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία των συντελεστών και καλλιτεχνών της όπερας, σε ένα εντυπωσιακό ανοιχτό χώρο του Ξενοδοχείου Alexander the Great στην Πάφο με θέα το απέραντο γαλάζιο και το απαράμιλλης ομορφιάς σκηνικό του Κάστρου, ο Προέδρος του ΔΣ της Εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Cyprus Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος τόνισε, ότι η ξεχωριστή ατμόσφαιρα του χώρου και οι ταλαντούχοι συντελεστές του Θεάτρου Bolshoi θα προσφέρουν ένα εξαιρετικό πολιτιστικό προϊόν στο κοινό, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά το υψηλό καλλιτεχνικό και οργανωτικό επίπεδο του θεσμού.

Τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού εκπροσώπησε η Έλενα Θεοδούλου, Ανώτερη Λειτουργός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, η οποία σημείωσε, ότι το Pafos Aphrodite Festival συμβάλλει στην καλλιέργεια κουλτούρας δημιουργικότητας και αναπτύσσει το πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο του τόπου.

Υπέροχη νότα στη Συνέντευξη Τύπου ήταν η έκπληξη που επεφύλασσαν οι πρωταγωνιστές της όπερας. Αιφνιδιάζοντας ευχάριστα τους παρευρισκόμενους ερμήνευσαν με τρόπο μοναδικό και acapella άριες από τη δραματική όπερα Macbeth που κάνει πρεμιέρα αύριο.

Στο συγκλονιστικό αριστούργημα “Macbeth”, ο Verdi υπερβαίνει τα συμβατικά πλαίσια της εποχής του και συνθέτει ένα έργο με θεατρική δύναμη και με χαρακτήρες που διαθέτουν πρωτόγνωρο ψυχολογικό βάθος και ένταση, ενώ με τη δεξιοτεχνική ενορχήστρωση του επιτυγχάνει να σκιαγραφήσει θεαματικά τη βία, τη συνομωσία και το θάνατο.

Η έντονα τραγική και δραματική πλοκή του έργου, αφορά στην αναρρίχηση του Στρατηγού Macbeth στο θρόνο της Σκωτίας, αφού προηγουμένως δολοφόνησε το Βασιλιά Duncan και το Στρατηγό Banquo. Στην εκρηκτική όπερα, το κοινό παρακολουθεί το έγκλημα που διαπράττεται εξαιτίας της φιλοδοξίας της Λαίδη Macbeth και της ηθικής αδυναμίας του Στρατηγού Macbeth, οι οποίοι στο τέλος υποφέρουν από τα κακά σχέδια που εφάρμοσαν και πληρώνουν το τίμημα των πράξεων τους.

Στη διάρκεια της όπερας η δεξιοτεχνική ενορχήστρωση αποδίδει με πολύ εύστοχες ηχοχρωματικές και ρυθμομελωδικές εναλλαγές τις ιδιαιτερότητες του εμβληματικού έργου, το οποίο συνιστά ύψιστη πρόκληση για τους ερμηνευτές των βασικών χαρακτήρων, λόγω των τεράστιων φωνητικών και υποκριτικών απαιτήσεών τους.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της παραγωγής ανέλαβε ο Vladimir Gridiushko, Γενικός Διευθυντής του Θέατρου Bolshoi της Λευκορωσίας, ενός από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης. Την ορχήστρα διευθύνει ο κορυφαίος μαέστρος Victor Ploskina και τη χορωδία η Nina Lomanovich. Την παράσταση σκηνοθετεί ο καταξιωμένος Mikhail Pandzhavidze. Το ρόλο του Macbeth ερμηνεύουν οι βαρύτονοι Stanislav Trifonov και Vladimir Gromov, τη Lady Macbeth ερμηνεύουν οι σοπράνο Ekaterina Golovleva και Nina Scharubina. Μαζί τους στη σκηνή, ο Andrei Valentii μπάσος στο ρόλο του Banquo, ο Aleksey Mikutel τενόρος στο ρόλο του

Macduff και οι Ihar Matskevich, Ivan Savenkov και Dzmitry Shemet ως Witch.

Πληροφορίες: Pafos Aphrodite Festival Cyprus / Τηλ: 26822218 / Web: www.pafc.com.cy.

Τιμές εισιτηρίων: €25, €40, €50 και €70.

Η μετάφραση θα δίδεται ταυτόχρονα στην ελληνική, αγγλική και ρωσική μέσω υποτίτλων.

Tags: opera, pafos