Πρέπει να δώσουμε την απαιτούμενη σημασία στην κυκλική οικονομία

Πρέπει να δώσουμε την απαιτούμενη σημασία στην κυκλική οικονομία

 


Η Οικονομική Μεταρρύθμιση και ο Ρόλος της Κυκλικής Οικονομίας στο επίκεντρο διάλεξης του Ινστιτούτου Κύπρου με τον οικονομολόγο Δρ Janez Potočnik

 

Την οικονομική μεταρρύθμιση και το ρόλο της κυκλικής οικονομίας ανέλυσε ο οικονομολόγος Δρ Janez Potočnik σε διάλεξη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου, στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς διακεκριμένων διαλέξεων “Hubert Curien Memorial Lecture”.

Στην ομιλία του, ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ για την Έρευνα και το Περιβάλλον και μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου Δρ Potočnik, αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και τους κινδύνους από την συνεχόμενη χρήση του υφιστάμενου οικονομικού μοντέλου, ενόψει και του αυξανόμενου αριθμού προκλήσεων, τις οποίες μόνο συλλογικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία αντιμετωπίζουμε την εμφάνιση ενός ενιαίου, στενά συζευγμένου ανθρώπινου κοινωνικό-οικολογικού συστήματος πλανητικής εμβέλειας και μια συμφωνία για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs) είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς την απαιτούμενη κατεύθυνση σημείωσε ο Δρ. Potočnik. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο οικονομολόγο, η μετάβαση σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο που ενσωματώνει όλους τους πυλώνες της βιωσιμότητας θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας και η βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή είναι η αποτελεσματικότερη στρατηγική. Η κυκλική οικονομία είναι ένα μέσο για να υλοποιήσουμε αυτές τις ιδέες στην πράξη.

«Η αλλαγή δεν θα εμφανιστεί αναμένοντας την ηγεσία των άλλων, θα πρέπει να είστε οι ηγέτες στο επίπεδο σας σε θέματα διακυβέρνησης και εξουσίας – είτε αυτά είναι θέματα πολιτικής, στις επιχειρήσεις, ή στις επενδυτικές αποφάσεις σας», δήλωσε ο Δρ Potočnik. Αν θέλουμε να αποφύγουμε εκτεταμένες και διασυστηματικές κρίσεις και συχνές συγκρούσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, συνέχισε, τότε ας προχωρήσουμε με μια σοβαρή εφαρμογή των όσων συμφωνήσαμε στους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs). Οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες, και οι άνθρωποι υποτίθεται ότι είμαστε έξυπνοι. Είναι πλέον καιρός να το αποδείξουμε, τόνισε ο Δρ Potočnik.

Ο Δρ Janez Potočnik διετέλεσε Επίτροπος της ΕΕ για την Επιστήμη και την Έρευνα από το 2004 έως το 2010, και Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον από το 2010 έως το 2014. Είναι συμπρόεδρος της Διεθνούς Ομάδας Πόρων που φιλοξενείται από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και από το 2016 είναι εταίρος στην SYSTEMIQ, ως και επίσης μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου.

Η διακεκριμένη σειρά διαλέξεων εις μνήμη του Hubert Curien καθιερώθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου προς τιμήν του αείμνηστου καθηγητή Hubert Curien, ενός από τους σημαντικότερους επιστήμονες και πολιτικούς του 20ου αιώνα. Ο καθηγητής Curien υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Ινστιτούτου Κύπρου και μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων. Νομπελίστες και διεθνώς αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και επιχειρηματίες που εξειδικεύονται σε θέματα παγκόσμιας σημασίας, διαχρονικά συγκαταλέγονται στους ομιλητές αυτής της σειράς διαλέξεων.