Προειδοποίηση Κάρνεϊ για το κλίμα: Ας αλλάξουμε προτεραιότητες προτού να είναι αργά

Προειδοποίηση Κάρνεϊ για το κλίμα: Ας αλλάξουμε προτεραιότητες προτού να είναι αργά


Η ανθρωπότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μη-αναστρέψιμες συνθήκες καύσωνα και υπερβολικών θερμοκρασιών, εκτός κι αν αλλάξει προτεραιότητες, προειδοποιεί ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ.

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος έχει ήδη αρχίσει να ανταποκρίνεται, μειώνοντας τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, όμως η πρόοδος είναι υπερβολικά αργή, επισημαίνει ο κ. Κάρνεϊ, σε σημερινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του BBC. «Εάν συνυπολογισθούν οι πολιτικές όλων των επιχειρήσεων, συνεπάγονται αύξηση θερμοκρασίας 3,7 με 3,8 βαθμών Κελσίου», τονιζει ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης, επικαλούμενος ανάλυση κορυφαίου συνταξιοδοτικού ταμείου.

Η άνοδος θερμοκρασίας σχεδόν τεσσάρων βαθμών Κελσίου «είναι πολύ μεγαλύτερη από το στόχο 1,5 βαθμού που απαιτούν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του Φαινομένου του Θερμοκηπίου. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους που συνεπάγεται μια άνοδος 4 βαθμών, μεταξύ των οποίων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά εννέα μέτρα, επηρεάζοντας έως και 760 εκατ. ανθρώπους- αλλά και κύματα καύσωνα, ξηρασίες και σοβαρά προβλήματα στην επάρκεια τροφίμων.

Ο κ. Κάρνεϊ, ο οποίος αποχωρεί την επόμενη χρονιά από την Τράπεζα της Αγγλίας και αναλαμβάνει ειδικός σύμβουλος κλιματικής αλλαγής στα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτει: «Η ανησυχία μας είναι εάν θα αφιερώσουμε μία ακόμη δεκαετία κάνοντας πράγματα που αξίζουν τον κόπο αλλά δεν είναι αρκετά… και δεν θα φθάσουμε τον στόχο του 1,5 βαθμού. Κατά συνέπεια, το κλίμα θα σταθεροποιηθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα».

Πηγή: naftemporiki.gr

Categories: Slider, ΕΙΔΗΣΕΙΣ