Προκαταρκτική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Μεξικού

Προκαταρκτική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Μεξικού


Το Μεξικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για το διμερές εμπόριο, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, για την αναθεώρηση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η νέα συμφωνία θα αποκαλείται «Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού» και ότι «θα ξεφορτωθούμε» την ονομασία NAFTA.

Λίγο αργότερα εξήγησε ότι «τερματίζει» την ισχύουσα NAFTA και θα προχωρήσει με τη νέα συμφωνία που σύναψε με το Μεξικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι πρόκειται για μια «πραγματικά καλή συμφωνία και για τις δύο χώρες» και ιδίως για τους κατασκευαστές και τους αγρότες.

Σημείωσε ότι το Μεξικό «υποσχέθηκε να αρχίσει να αγοράζει αμέσως όσα περισσότερα αγροτικά προϊόντα είναι δυνατόν».

Οι συνομιλίες με τον Καναδά για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας που θα αντικαταστήσει τη NAFTA αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν άμεσα.

«Ξεκινάμε αμέσως συνομιλίες με τον Καναδά», είπε ο Τραμπ. «Δεν είχαμε ξεκινήσει (διαπραγματεύσεις) με τον Καναδά ακόμη, θέλαμε να δούμε πρώτα αν ήταν εφικτή μια συμφωνία με το Μεξικό», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ είπε ότι πρόκειται να τηλεφωνήσει πολύ σύντομα στον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό για να συζητήσουν τις εξελίξεις.

«Αν ο Καναδάς θέλει να διαπραγματευτεί δίκαια, θα το πράξουμε», συνέχισε, εξηγώντας ότι «το ευκολότερο πράγμα που θα μπορούσε να γίνει είναι να βάλουμε δασμούς στα καναδικά αυτοκίνητα».

«Μπορούμε να κάνουμε μια ξεχωριστή συμφωνία με τον Καναδά ή να τους εντάξουμε στη συμφωνία με το Μεξικό», συνέχισε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υλοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία πολύ γρήγορα.

ΠΗΓΗ: insider.gr