Προκήρυξη υποψηφιοτήτων για τα Βραβεία Γυναικείας Αριστείας «Εριφύλη»

Προκήρυξη υποψηφιοτήτων για τα Βραβεία Γυναικείας Αριστείας «Εριφύλη»

 

Η υποβολή υποψηφιοτήτων πρέπει να γίνει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου και μπορεί να υποβληθεί υποψηφιότητα μόνο για μια κατηγορία

 

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων και η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επαγγελματιών Επιχειρηματιών προκήρυξαν σήμερα τα 2α βραβεία Γυναικείας Αριστείας «Εριφύλη» 2017, έχοντας ως κύριο στόχο να τιμήσουν το σημαντικό και στρατηγικό ρόλο των γυναικών στην ανάπτυξη της οικονομίας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Οι υποψηφιότητες για τα βραβεία «Εριφύλη» χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

 • ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ – που αναφέρεται στις γυναίκες που ηγούνται και διευθύνουν με επιτυχία επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και μετέχουν στην ιδιοκτησία αυτών.
 • ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ – STARTUP – αφορά γυναίκες που έχουν συστήσει ή/και λειτουργούν με επιτυχία επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα (startup).
 • ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ – επιβραβεύει γυναίκες που απολαμβάνουν επαγγελματικής αναγνώρισης και υπερέχουν στον τομέα που δραστηριοποιούνται.
 • ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ – που αναφέρεται σε νεαρές γυναίκες, των οποίων η ηλικία δεν υπερβαίνει τα 35, που υπερέχουν στον τομέα δραστηριότητάς τους και έχουν επιδείξει προοπτική για περαιτέρω ανέλιξη.

Τα βραβεία αποτελούν πρωτοβουλία της ΟΕΒ και της ΚΟΓΕΕ, η οποία αναλήφθηκε πέρσι με την επιτυχημένη διεξαγωγή των πρώτων Βραβείων «ΕΡΙΦΥΛΗ» και συνεχίζεται φέτος.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων πρέπει να γίνει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου και μπορεί να υποβληθεί υποψηφιότητα μόνο για μια κατηγορία.

Η υποβολή θα πρέπει να γίνει στο καθορισμένο έντυπο το οποίο μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από τα γραφεία της ΟΕΒ ή μέσω των ιστοσελίδων www.oeb.org.cy και www.bpwcyprus.org.cy

Προκηρύσσοντας τα βραβεία ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Χρίστος Μιχαηλίδης, υπογράμμισε πως ο επιχειρηματικός κόσμος είναι γεμάτος από ταλαντούχες και αφοσιωμένες γυναίκες επιχειρηματίες και επαγγελματίες οι οποίες διευθύνουν επιτυχημένες επιχειρήσεις, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, καινοτομούν και ξεχωρίζουν για τις επαγγελματικές ικανότητες και το έργο τους.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ, Μαίρη Παπαδοπούλου ανέφερε πως «Τα γυναικεία πρότυπα λίγα όχι γιατί δεν υπάρχουν, αλλά γιατί δεν προβάλλονται. Και αυτά τα βραβεία είναι μια ευκαιρία ανάδειξης, των γυναικών που δουλεύουν, είναι δημιουργικές και έχουν όραμα.»

Χορηγός και υποστηρικτής των βραβείων είναι και φέτος η ΟΠΑΠ Κύπρου. Μιλώντας σε διάσκεψη για την προκήρυξη των βραβείων ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου, Δημήτρης Αλετράρης, σημείωσε πως είναι στρατηγικός ο ρόλος των γυναικών και πως η ΟΠΑΠ ως χορηγός των βραβείων θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιες προσπάθειες.

Μιλώντας στη διάσκεψη ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου ανακοίνωσε την ένταξη της ΚΟΓΕΕ στη δύναμη της ΟΕΒ, στα πλαίσια κοινών στόχων, οράματος και προώθησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Αναλυτικά τα βραβεία αποσκοπούν:

 1. Στην ενθάρρυνση για προώθηση των γυναικών σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
 2. Στην προβολή των επιτευγμάτων των γυναικών, είτε ως ηγετών ή/και επιχειρηματίων ή/και πρωτοπόρων για καινοτόμες πολιτικές και δράσεις.
 3. Στην ενθάρρυνση νέων γυναικών να αναλάβουν ηγετικές θέσεις και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά.
 4. Στην αναθέρμανση της προσοχής των διαφόρων θεσμικών οργάνων στον ρόλο των γυναικών με στόχο την υποστήριξη των προσπαθειών τους.
 5. Στην στήριξη των φιλοδοξιών των γυναικών, ενισχύοντας τις ηγετικές τους ικανότητες και υπογραμμίζοντας το ρόλο τους στην ανάπτυξη της οικονομίας.
 6. Στην ανάδειξη των διάφορων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και στην ενθάρρυνση και παρακίνηση των γυναικών να ανταγωνίζονται στην αγορά εργασίας.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Γυναίκα Επιχειρηματίας

 • Το Βραβείο Γυναίκα – Επιχειρηματίας επιβραβεύει γυναίκες που ηγούνται και διευθύνουν με επιτυχία επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και μετέχουν στην ιδιοκτησία (μετοχικό κεφάλαιο, συνέταιροι σε συνεταιρισμό κλπ) αυτών.
 • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν γυναίκες από όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
 • Στα κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνονται (ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά):
 1. Ο τρόπος ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
 2. Αξιόλογα επιτεύγματα.

iii. Η επίδειξη προοδευτικών πολιτικών σε σχέση με την διαχείριση των επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού.

 1. Η χρηστή οικονομική διαχείριση και η βιωσιμότητα της επιχείρησης.
 2. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη.
 3. Η ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών, η εφαρμογή καινοτόμων ιδεών και οι τρόποι με τους οποίους η καινοτομία δημιούργησε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επιχείρηση.

Γυναίκα Επιχειρηματίας – Startup

 • Το Βραβείο Γυναίκα Επιχειρηματίας – Startup επιβραβεύει γυναίκες που έχουν συστήσει ή/και λειτουργούν με επιτυχία επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα (startup).
 • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν γυναίκες από όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
 • Στα κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνονται (ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά):
 1. Το οικονομικό ρίσκο που έχουν αναλάβει αναπτύσσοντας τις δραστηριότητές τους.
 2. Ο τρόπος ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

iii. Το είδος της επιχείρησης (χαρακτήρας, προϊόντα, υπηρεσίες)

 1. Η επίδειξη προοδευτικών πολιτικών σε σχέση με την διαχείριση της επιχειρήσης και του ανθρώπινου δυναμικού.
 2. Ενδεχόμενες συνεργασίες στρατηγικής σημασίας για Scale Up της επιχείρησης
 3. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη.

vii. Η ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών, η εφαρμογή  καινοτόμων ιδεών και οι τρόποι με τους οποίους η καινοτομία δημιούργησε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επιχείρηση/οργανισμό/υπηρεσία.

Γυναίκα Επαγγελματίας

 • Το Βραβείο Γυναίκα Επαγγελματίας επιβραβεύει γυναίκες που απολαμβάνουν επαγγελματικής αναγνώρισης και υπερέχουν στον τομέα που δραστηριοποιούνται .
 • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν γυναίκες από όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας που κατά την υποβολή της υποψηφιότητας είναι επαγγελματικά δραστήριες.
 • Στα κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνονται (ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά):
 1. Ο επαγγελματισμός που επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους
 2. Αξιόλογα επιτεύγματα.

iii. Η αναγνώριση από συναδέλφους/συνεργάτες/κοινό, κ.α.

 1. Αποτελούν πρότυπο για γυναίκες που επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτή την κατεύθυνση.
 2. Αναγνωρίζεται η καθιέρωσή τους, ιδιαίτερα σε παραδοσιακά μη γυναικοκρατούμενους κλάδους.
 3. Η ανάληψη πρωτοβουλιών στα πλαίσια των καθηκόντων τους.

Νέα Γυναίκα Επαγγελματίας

 • Το Βραβείο Νέα Γυναίκα Επαγγελματίας επιβραβεύει νεαρές γυναίκες, των οποίων η ηλικία δεν υπερβαίνει τα 35, που υπερέχουν στον τομέα δραστηριότητάς τους και έχουν επιδείξει προοπτική για περαιτέρω ανέλιξη.
 • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν γυναίκες από όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
 • Στα κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνονται (ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά):
 1. Ο επαγγελματισμός που επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
 2. Αξιόλογα επιτεύγματα.

iii. Η αναγνώριση από συναδέλφους/συνεργάτες/κοινό κ.α.

 1. Αποτελούν πρότυπο για γυναίκες που επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτή την κατεύθυνση.
 2. Η ανάληψη πρωτοβουλιών στα πλαίσια των καθηκόντων τους.
 3. Η ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών, η εφαρμογή καινοτόμων ιδεών και οι τρόποι με τους οποίους η καινοτομία δημιούργησε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επιχείρηση/οργανισμό/υπηρεσία.

Tags: OEV