Πρόταση για εξαίρεση των ιδιωτικών γηροκομείων από ΦΠΑ

Πρόταση για εξαίρεση των ιδιωτικών γηροκομείων από ΦΠΑ

 


Πρόταση νόμου για εξαίρεση από την επιβολή ΦΠΑ ή και μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ιδιωτικά γηροκομεία υπέβαλαν οι βουλευτές της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, Γεώργιος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης, Γιώργος Περδίκης, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η επιβολή 19% ΦΠΑ στους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού στα δημόσια γηροκομεία δεν επιβάλλεται ΦΠΑ ενώ καταβάλλεται και χορηγία.

Όπως λέχθηκε, τα ιδιωτικά γηροκομεία θα μπορούσαν να απαλλάσσονται του ΦΠΑ αφού με βάση οδηγία της ΕΕ παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με την κοινωνική πρόνοια.

Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, αναφέρθηκε επίσης, θα μπορούσαν οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τα γηροκομεία να φορολογούνται με μειωμένο συντελεστή.

Το θέμα θα εξεταστεί από τα αρμόδια κρατικά τμήματα και αναμένονται απαντήσεις σε επόμενη συνεδρία.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους έκανε λόγο για διαφορετική μεταχείριση μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων γηροκομείων και είπε ότι με την πρόταση νόμου αποσκοπούν στο να καταργηθεί το ΦΠΑ ώστε να υπάρχει ίση μεταχείριση.

Είπε ακόμα ότι ενώ άλλα είδη υπηρεσιών όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ή η παροχή υπηρεσιών διαμονής γίνονται με μειωμένο συντελεστή, στα γηροκομεία επιβάλλεται 19% ΦΠΑ κάτι που μειώνει την αγοραστική δύναμη της σύνταξης των ηλικιωμένων. Πρόσθεσε ότι αν στο τέλος της μέρας με βάση τις νομοθεσίες δεν μπορεί να γίνει πλήρης εξαίρεση του ΦΠΑ, θα έπρεπε να υπάρχει χρέωση μειωμένου συντελεστή.

Δήλωσε τέλος αισιόδοξος ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη στο θέμα, αφού ο Έφορος Φορολογίας προτίθεται να εξετάσει αυτές τις περιπτώσεις. ΚΥΠΕ