ΠτΔ: Η Τουρκία τίθεται ενώπιον των ευθυνών της

ΠτΔ: Η Τουρκία τίθεται ενώπιον των ευθυνών της

 


Στη Βάρνα θα δοκιμαστεί ο σεβασμός της Τουρκίας στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος

 

Κατά τη Σύνοδο της Βάρνας θα δοκιμαστεί ο σεβασμός της Τουρκίας στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως η Τουρκία τίθεται σήμερα Δευτέρα ενώπιον των ευθυνών της σε ότι αφορά τις κυπρογενείς και όχι μόνον υποχρεώσεις της «στην προοπτική της πορείας που θέλησε κάποια στιγμή να χαράξει προκειμένου να ενσωματωθεί με την Ευρώπη».

Πρόσθεσε πως «αυτό που επιβάλλεται είναι με συνέπεια, με ενότητα, με στοχοπροσήλωση να επιτύχουμε την απελευθέρωση και τη δημιουργία ενός κράτους που να συνάδει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές, να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, να δημιουργεί ακριβώς εκείνες τις προϋποθέσεις που μέσα από την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του να παρέχει ασφάλεια προς όλους».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ότι «η 25η Μαρτίου ήταν η θεμέλιος μέρα για την απελευθέρωση της Ελλάδας και την εγκαθίδρυση του ελληνικού κράτους.

«Η 1η Απριλίου, αντίστοιχα, ήταν για την Κύπρο η ανάλογη θεμελιώδης ημέρα που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς, οι εξελίξεις ή και η μορφή λύσης και οι πρόνοιες της λύσης οδήγησαν στα όσα ακολούθησαν το 1974, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και σφαλμάτων δικών μας», ανέφερε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η αυριανή είναι κρίσιμη μέρα, αφού η ΕΕ θα θέσει στην Τουρκία το θέμα άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ και ερωτηθείς αν θα εγερθεί και το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να είμαστε ρεαλιστές. Αύριο τίθεται ενώπιον των ευθυνών της η Τουρκία απέναντι στις κυπρογενείς και όχι μόνον υποχρεώσεις της στην προοπτική της πορείας που θέλησε κάποια στιγμή να χαράξει προκειμένου να ενσωματωθεί με την Ευρώπη».

Πρόσθεσε πως «αυτό που δοκιμάζεται αύριο είναι ο σεβασμός στις υποχρεώσεις έναντι, επαναλαμβάνω, της Ευρώπης και ενός των κρατών μελών που δεν είναι άλλο από την Κυπριακή Δημοκρατία. Από τη συμπεριφορά, τη στάση πολλά θα εξαρτηθούν όσον αφορά τις διεκδικήσεις της Τουρκίας».

Ερωτηθείς αν απομακρύνεται η προοπτική επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, αφού ακόμη ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί δεν έχει απαντήσει αναφορικά με το θέμα συνάντησής του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχω κάνει ξεκάθαρη τη δική μου θέληση. Δεν θα επαναλαμβάνω καθημερινά αυτά τα οποία έχω διαμηνύσει πολλάκις. Όταν και εφόσον είναι έτοιμος, εγώ είμαι πανέτοιμος».