Πυκνώνουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών στη Βρετανία

Πυκνώνουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών στη Βρετανία


Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις πολιτικών και αναλυτών στη Βρετανία περί πιθανής προκήρυξης πρόωρων εκλογών από τον Μπόρις Τζόνσον, εφόσον οι βουλευτές καταφέρουν αυτή την εβδομάδα να περάσουν νόμο κατά του no deal.

Μετά από την προειδοποίηση του πρωθυπουργού ότι όποιος Συντηρητικός βουλευτής στηρίξει αυτή τη νομοθετική απόπειρα της αντιπολίτευσης θα τεθεί εκτός κόμματος, ο μέχρι πρότινος υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκωκ, μέλος της ομάδας των περίπου 20 «ανταρτών» Τόρις, εκτίμησε μιλώντας στο BBC ότι πρόθεση του κ. Τζόνσον είναι να πάει σε εκλογές έχοντας απομακρύνει από το κόμμα τις μετριοπαθείς φωνές κατά του σκληρού Brexit.

Πρόθεση προκήρυξης εκλογών από τον πρωθυπουργό διαπιστώνει και ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών Τόνι Μπλερ.

Με ομιλία του το πρωί ο κ. Μπλερ προειδοποίησε το κόμμα του ότι οι πρόωρες εκλογές θα ήταν «παγίδα», καθώς η χαμηλή δημοτικότητα του νυν ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και η διάσπαση της ψήφου κατά του no deal μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων θα μπορούσαν να αναδείξουν πρωθυπουργό τον Μπόρις Τζόνσον, που θα ζητούσε εντολή για Brexit πάση θυσία, συσπειρώνοντας τους ευρωσκεπτικιστές και κλέβοντας ψήφους από το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο κ. Μπλερ σημείωσε ότι οι Εργατικοί θα πρέπει να αντισταθούν στο δέλεαρ των πρόωρων εκλογών και να επικεντρωθούν στη νομοθετική προσπάθεια για αποτροπή του no deal με απώτερο στόχο τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος για παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ.

Σε δική του ομιλία από το Σάλφορντ, πάντως, ο Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι οι εκλογές είναι ο δημοκρατικός τρόπος για να προχωρήσει η χώρα. «Θέλουμε εκλογές», είπε, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν θα ψήφιζε υπέρ της διενέργειάς τους αν το ζητούσε ο Μπόρις Τζόνσον. Είπε επίσης ότι παραμένει πάντα στο τραπέζι η πιθανότητα υποβολής πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον ίδιο.

Σε περίπτωση που θελήσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ο κ. Τζόνσον θα χρειάζεται σύμφωνα με το νόμο τη θετική ψήφο των 2/3 της Βουλής, δηλαδή πολλές ψήφους βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Βρετανοί πολιτικοί συντάκτες εκτιμούν ότι πράγματι είναι πιθανό ο κ. Τζόνσον να ζητήσει τη διενέργεια εκλογών ακόμα και εντός της εβδομάδας, με σύνθημα ότι θέλει να υλοποιήσει τη λαϊκή ετυμηγορία υπέρ του Brexit σε αντίθεση με την αντιπολίτευση και το σημερινό κοινοβούλιο.

Στην ομιλία του ο κ. Κόρμπιν επανέλαβε επίσης ότι οι Εργατικοί θα αντισταθούν με κάθε τρόπο σε ένα no deal που θα οδηγούσε τη Βρετανία «στην αγκαλιά του Ντόναλντ Τραμπ», «θα αποδεκάτιζε τη βιομηχανία και θα κατέστρεφε θέσεις εργασίας».

Σημείωσε δε ότι αν οι Εργατικοί εκλέγονταν κυβέρνηση θα πρότειναν νέο δημοψήφισμα με επιλογή παραμονής στην ΕΕ. Απέφυγε πάντως να διαβεβαιώσει ότι το κόμμα του θα υποστήριζε την παραμονή στην ΕΕ σε αυτό το δημοψήφισμα εάν υπήρχε η επιλογή ενός ήπιου Brexit.

Πηγή: ΚΥΠΕ