Ράλι 10% στην τιμή του Brent

Ράλι 10% στην τιμή του Brent


Συνεχίζεται η προσπάθεια ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου, καθώς το πρόβλημα της αποθήκευσης του «μαύρου χρυσού» φαίνεται τελικά πως ίσως δεν είναι τόσο έντονο όσο φοβούνταν ορισμένοι, ενώ την ίδια ώρα, καθώς οι χώρες αρχίζουν σταδιακά να «ανεβάζουν ρολά», υπάρχει αισιοδοξία για αύξηση της ζήτησης.

Τα futures του αμερικανικού αργού καταγράφουν κέρδη 15,6% στα 17,41 δολάρια το βαρέλι ενώ του Brent κάνουν ράλι 10,74% στα 24,96 δολάρια. Σημειώνεται πως αυτήν την εβδομάδα λήγουν τα futures Ιουνίου του Brent, με αναλυτές και επενδυτές να αναρωτιούνται εάν θα ακολουθήσουν την πορεία των futures Μαϊου του WTI, που λίγο πριν τη λήξη τους έφτασαν να διαπραγματεύονται με αρνητικό πρόσημο. Όπως σημειώνει το Reuters, αν και συμφωνούν πως τεχνικά δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο ώστε τα συμβόλαια του Brent να ακολουθήσουν την ίδια πορεία, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να το κάνουν, καθώς έχουν μικρότερο πρόβλημα στην εύρεση αποθηκευτικού χώρου απ’ ότι το αργό.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης των ΗΠΑ έδειξαν πως τα αποθέματα αργού στη χώρα αυξήθηκαν κατά 9 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα στα 527,6 εκατ. βαρέλια, σημαντικά χαμηλότερα από την άνοδο κατά 10,6 εκατ. βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές. Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν σημαντικά, κατά 3,7 εκατ. βαρέλια, από το υψηλό-ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας, με μια μικρή αύξηση στη ζήτηση για καύσιμα να αντισταθμίζει την ανάκαμψη στην παραγωγή των διυλιστηρίων.

Εξάλλου, τα σχόλια της κυβέρνησης Τραμπ, πως εξετάζει επιλογές για αποθήκευση «αρκετών ακόμα εκατοντάδων βαρελιών πετρελαίου», δημιούργησαν ελπίδες πως θα βγει από την αγορά περισσότερο πετρέλαιο, ενισχύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των περικοπών που σχεδιάζει ο OPEC+.

Πηγή: euro2day.gr