Ρέγκλινγκ: Επίλογος της ευρωκρίσης η 20η Αυγούστου

Ρέγκλινγκ: Επίλογος της ευρωκρίσης η 20η Αυγούστου


Στις επώδυνες περικοπές που αποδέχτηκαν οι Έλληνες στέκεται ο επικεφαλής του ESM. Η κρίση στην ευρωζώνη έχει τελειώσει εδώ και καιρό, δηλώνει. Υπό στενότερη παρακολούθηση η χώρα μετά το πρόγραμμα.

Θα ήταν αλαζονικό να πούμε ότι κάναμε τα πάντα καλά με την Ελλάδα, αλλά επί της αρχής ενεργήσαμε σωστά δηλώνει στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις θα είναι στο σωστό μονοπάτι. Εκτιμά ότι η κρίση της ευρωζώνης έχει τελειώσει εδώ και καιρό. «Το τέλος του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα είναι ο επίλογος. Η Αθήνα όμως θα παραμείνει στενά συνδεδεμένη με τον ESM. Με 204 δισ. ευρώ δάνεια διάσωσης είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής», τονίζει για να συμπληρώσει: Η Ελλάδα θα είναι υπό στενότερη παρακολούθησηαπό τον ESM και άλλους θεσμούς μετά το τέλος του προγράμματος, απ’ ότι άλλα κράτη που πέρασαν σε πρόγραμμα».

Μιλώντας για τα προσωπικά του μαθήματα από την κρίση υποστηρίζει ότι «ανέπτυξα τεράστιο σεβασμό για τον ελληνικό λαό που έπρεπε να αποδεχτεί επώδυνες προσαρμογές. Μισθοί και συντάξεις έπρεπε να κοπούν κατά 30%. Ο αριθμός των εργαζόμενων στο Δημόσιο έπρεπε επίσης να μειωθεί σημαντικά. Εύχομαι αυτή η προσαρμογή να εκτιμηθεί περισσότερο στη Γερμανία. Αυτές οι περικοπές ήταν ουσιώδεις για να αποκατασταθούν τα δημόσια οικονομικά και η ανταγωνιστικότητα. Οι Ελληνες τα αποδέχτηκαν γιατί θέλουν να μείνουν στην Ευρωζώνη».

ΠΗΓΗ: euro2day.gr