Ρώσος Πρέσβης: «Η Μόσχα στηρίζει άμεση επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών»

Ρώσος Πρέσβης: «Η Μόσχα στηρίζει άμεση επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών»


Την άμεση επιστροφή των εμπλεκομένων μερών στο τραπέζι των συνομιλιών υποστηρίζει η Μόσχα, ζητώντας παράλληλα να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή εποικοδομητική και δημιουργική προσέγγιση για την κατάληξη σε έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό στο Κυπριακό.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία Στανισλάβ Βιλιόροβιτς Οσάτσι λέει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε τη στήριξη της Μόσχας στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη.

Επαναλαμβάνει παράλληλα την ετοιμότητα της Ρωσίας να εμπλακεί πιο ενεργά στη συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, μαζί με τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρακτηρίζει αναχρονισμό το σύστημα εγγυήσεων, ενώ λέει ότι η παρουσία ξένων στρατευμάτων δεν θεωρείται ως στοιχείο υποστήριξης της σταθερότητας.

Ο κ. Οσάτσι λέει ακόμη ότι η Ρωσία υποστηρίζει τη διατήρηση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί «χωρίς αλλαγές», ώστε να συνεχίσει να διαδραματίζει το σταθεροποιητικό της ρόλο.

Όσον αφορά τις τουρκικές εξαγγελίες για γεωτρήσεις, ο Ρώσος Πρέσβης προτρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος εξάλλου στην αντίδραση της Ρωσικής Πρεσβείας στη συνέντευξη του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Οσάτσι λέει ότι το θέμα θεωρείται λήξαν.

Ο Ρώσος Πρέσβης αναφέρεται τέλος και στις εξελίξεις στη Συρία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα συμφωνηθέντα για το Ιντλίμπ, καλώντας παράλληλα κάποιες χώρες του διεθνή παράγοντα να μην προκαλούν εμπόδια στην εν εξελίξει διαδικασία. Πηγή: ΚΥΠΕ