Σαν τρελοί κάνουν οι Ρώσοι για να πάνε διακοπές στην Τουρκία

Σαν τρελοί κάνουν οι Ρώσοι για να πάνε διακοπές στην Τουρκία

 


Η ζήτηση τουριστικών πακέτων για την Τουρκία που προσφέρουν ρωσικά τουριστικά γραφεία κατά την θερινή περίοδο διπλασιάστηκε σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης τουριστικών  πρακτόρων της Ρωσίας Μάγια Λομίντζε.

Η ίδια χαρακτήρισε την αύξηση αυτή «τρελή».

Τον περασμένο χρόνο την Τουρκία επισκέφθηκαν 4,7 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες, ενώ εφέτος η Τουρκία περιμένει 6 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες. Εκτός όμως από την Τουρκία δημοφιλείς προορισμοί για τους Ρώσους εξακολουθούν να είναι η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Τυνησία, η Ινδία, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Ισπανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος ενδιαφέρον των Ρώσων  να ταξιδέψουν στο εξωτερικό συνέβαλε, όπως δηλώνει και ο πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών της Ένωσης Τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας Ντμίτρι Γκόριν, και το γεγονός ότι ξεκίνησαν και πάλι οι πτήσεις τσάρτερ προς την Τουρκία, ενώ ξεκίνησε και πάλι η αεροπορική σύνδεση με την Αίγυπτο.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η Ένωσης τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας,  υπάρχουν πέντε δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί για τους Ρώσους  τουρίστες εφέτος.

Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη  θέση όσον αφορά τις επιλογές  των Ρώσων τουριστών, ακολουθούν το Σότσι, η Ελλάδα, η Τυνησία και η Ισπανία.

Μεταξύ των δημοφιλών επίσης προορισμών βρίσκονται η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ταϊλάνδη. Ωστόσο ως προς τον αριθμό των τουριστών προηγούνται το Σότσι και η περιοχή του Κρασνοντάρ.

Όπως δήλωσε η Λομίντζε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, οι Ρώσοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα για να πάρουν βίζα και να επισκεφθούν τις χώρες της Σένγκεν, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αμερικανικές βίζες και ως εκ τούτου προβλέπεται μείωση των τουριστικών ροών προς τις ΗΠΑ.

Επίσης η ζήτηση για τουριστικά πακέτα προς την Βρετανία μειώθηκε κατά 10% εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Εξάλλου, περισσότεροι Ρώσοι πολίτες, προτίθενται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό σε σχέση με πέρυσι, αφού όπως γράφει η εφημερίδα Izvestia, επικαλούμενη στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, υποβλήθηκαν πολύ περισσότερες αιτήσεις για χορήγηση διαβατηρίων σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Συγκεκριμένα, την περίοδο  Ιανουαρίου-Μαρτίου χορηγήθηκαν  περισσότερα από 1 εκατομμύριο διαβατήρια, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2017 είχαν χορηγηθεί 723 χιλιάδες.

Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στην ταχύτερη χορήγηση διαβατηρίων είναι η απλούστευση της γραφειοκρατίας, καθώς τώρα μπορεί κανείς να πάρει διαβατήριο διάρκειας 10 ετών στα λεγόμενα πολυλειτουργικά κέντρα χωρίς να απαιτείται να αιτηθεί την έκδοση διαβατηρίου στην υπηρεσία μετανάστευσης ή στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς συνεργασίας του ομοσπονδιακού οργανισμού τουρισμού του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού Βαλέρι Καρόβιν, δηλώνει ότι οι Ρώσοι πολίτες άρχισαν να βγάζουν πιο συχνά διαβατήριο για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και αποδίδει την τάση αυτή στο γεγονός ότι η ισοτιμία του ρουβλίου για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμενε σταθερή.

Ωστόσο δεν ήταν μόνο η σταθερότητα αυτή της ισοτιμίας του ρουβλίου, που ενίσχυσε το ενδιαφέρον  των Ρώσων  να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Συνέβαλε, όπως δηλώνει και ο πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών της Ένωσης Τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας Ντμίτρι Γκόριν, και το γεγονός ότι ξεκίνησαν και πάλι οι πτήσεις τσάρτερ προς την Τουρκία, ενώ ξεκίνησε και πάλι η αεροπορική σύνδεση με την Αίγυπτο. ΚΥΠΕ