Σαουδική Αραβία: Ιρανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις στην Aramco

Σαουδική Αραβία: Ιρανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις στην Aramco

Στο Ιράν παραπέμπουν, σύμφωνα με τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ενάντια στους Χούθι της Υεμένης, τα πρώτα στοιχεία για τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για τις επιθέσεις του Σαββάτου σε βάρος των διυλιστηρίων της Aramco.

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ενάντια στους μαχητές Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσε ότι τα «προκαταρκτικά ευρήματα» δείχνουν ότι για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, χρησιμοποιήθηκαν όπλα που έχουν κατασκευαστεί στο Ιράν και τα οποία δεν έχουν προέλευση από την Υεμένη.

Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού Τουρκί Αλ-Μαλκί, σε ενημέρωση Τύπου, σημείωσε πάντως ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν «από πού εκτοξεύτηκαν» οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις.

«Η έρευνα συνεχίζεται και όλες οι ενδείξεις λένε ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν και στις δύο επιθέσεις, προέρχονταν από το Ιράν», επεσήμανε ο ίδιος.

Όπως είπε ακόμη, ο στρατός θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας στα ΜΜΕ, όταν αυτή ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας δέχθηκαν επίθεση, «εκτοξεύοντας» σήμερα τις τιμές του πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών στις παγκόσμιες αγορές για τα αποθέματα πετρελαίου, καθώς υπολογίζεται ότι από τις επιθέσεις επλήγη σχεδόν το μισό της συνολικής παραγωγής του Ριάντ.

Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε το Ιράν για τις επιθέσεις, με μέλος του ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των Χούθι, τον Μοχάμεντ Αλ-Μπουκχάιτι, να χαρακτηρίζει ως «δειλία» την προσπάθεια να επιρριφθούν κατηγορίες σε άλλες χώρες για τις επιθέσεις των Χούθι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι περιμένει από τη Σαουδική Αραβία να παρουσιάσει την αξιολόγησή της για το ποιος πιστεύει ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις και «για τις προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες θα προχωρήσουν».

Πηγή: sputniknews

Φωτό: Aljazeera