Σε χαμηλό 2 ετών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Σε χαμηλό 2 ετών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2018, δεχόμενη πιέσεις από τη διεύρυνσης της πτώσης στον κλάδο υπηρεσιών, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Markit.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,7 μονάδες, έναντι 54,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρωζώνης σημείωσε την ασθενέσθερη παραγωγή από τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ η ανάπτυξη στον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλά δύο ετών.

Παράλληλα, ο μειωμένος ρυθμός επέκτασης συνοδεύτηκε από την περαιτέρω επιδείνωση στις προοπτικές ανάπτυξης για τους επόμενος μήνες, με τον σχετικό υποδείκτη να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2014.

Η ανάπτυξη των νέων παραγγελιών σημείωσε τους βραδύτερους ρυθμούς από τον Αύγουστο του 2016, με τις παραγγελίες στον μεταποιητικό κλάδο να υποχωρούν για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, ενώ αντίθετα οι νέες επιχειρήσεις στον κλάδο υπηρεσιών αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

Η στελέχωση του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη συνεχίστηκε για ακόμα έναν μήνα, αν και ο ρυθμός επέκτασης ήταν ο δεύτερος ασθενέσθερος του τρέχοντος έτους, γεγονός που οφείλεται κυρίως στον μεταποιητικό κλάδο.

«Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνης υποχώρησε αξιοσημείωτα τον Οκτώβριο, με τον PMI να θέτει το σκηνικό για ένα απογοητευτικό τέλος του έτους», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «οι μελλοντικοί δείκτες, όπως τα μέτρα για τις μελλοντικές προσδοκίες και τις εισροές νέων επιχειρήσεων, δείχνουν ότι η περαιτέρω δυναμική θα μπορούσε να χαθεί τους επόμενους μήνες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η επιβράδυνση οδηγείται από την πτώση των εξαγωγών, η οποία συνδέεται με τη σειρά της με τους εμπορικούς πολέμους και τους δασμούς», τονίζοντας εν συνεχεία ότι οι εμπορικές εντάσεις «αμαυρώνουν το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και οδηγούν σε αυξημένη αποστροφή έναντι του κινδύνου».

«Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η επιβράδυνση επεκτείνεται σε ολόκληρη την οικονομίας, πλήττοντας τον τομέα των υπηρεσιών», καταλήγει ο οικονομολόγος της Markit.

Πηγη Newmoney.gr

Categories: ΔΙΕΘΝΗ