Σε πολιτική κρίση και ο Καναδάς λόγω σκανδάλου

Σε πολιτική κρίση και ο Καναδάς λόγω σκανδάλου

 


Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Καναδά, Άντριου Σιρ, δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό οφείλει πλέον να παραιτηθεί, ενώ αξίωσε να διενεργηθεί έρευνα της αστυνομίας για τις παρεμβάσεις στην υπόθεση της SNC-Lavalin.

Ο ηγέτης των συντηρητικών δήλωσε ότι τον αηδίασε και του προκάλεσε φρίκη η κατάθεση της πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης, Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, ενώπιον επιτροπής της καναδικής Βουλής για το σκάνδαλο. Ο Σιρ είπε πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν η αντιπολίτευση θα υποβάλει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης των Φιλελεύθερων υπό τον Τριντό λόγω της υπόθεσης.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έκρινε εξάλλου ότι πρέπει να παραιτηθεί ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδιακής δημόσιας διοίκησης του Καναδά, διότι υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές ενέργειες στην υπόθεση της SNC-Lavalin.

Η πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης του Καναδά κατηγόρησε την Τετάρτη το περιβάλλον του Πρωθυπουργού,Τζάστιν Τριντό ότι της άσκησε «ανάρμοστες» πιέσεις προκειμένου να φροντίσει ο καναδικός όμιλος SNC-Lavalin, ο οποίος ενεπλάκη σε σκάνδαλο διαφθοράς στη Λιβύη, να μην προσαχθεί σε δίκη.

Η πρώην Υπουργός των Φιλελεύθερων εκφράστηκε για πρώτη φορά δημόσια για την υπόθεση αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, πριν από τρεις εβδομάδες.

Οι δηλώσεις της ενδέχεται να επιδεινώσουν αυτήν που χαρακτηρίζεται ήδη η χειρότερη κρίση στη διάρκεια της θητείας του Τζάστιν Τριντό, που οδήγησε στην παραίτηση της Ουίλσον-Ρέιμπουλντ αλλά και του πιο στενού του συνεργάτη και προσωπικού του γραμματέα.

«Μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου του 2018, δεχόμουν συνεχείς πιέσεις από μέρους πολλών προσώπων στις τάξεις της κυβέρνησης για να επέμβω πολιτικά (…) και με ανάρμοστο τρόπο, ώστε να υπάρξει φιλικός διακανονισμός (της καναδικής δικαιοσύνης) με την SNC-Lavalin», αφηγήθηκε η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ ενώπιον της επιτροπής της καναδικής Βουλής που είναι αρμόδια για τη Δικαιοσύνη.

Τόνισε ακόμη πως δέχθηκε επανειλημμένα «συγκαλυμμένες απειλές», ότι της δόθηκε να καταλάβει πως καλά θα έκανε «να αποφύγει μια σύγκρουση με τον πρωθυπουργό» ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση. Συμπλήρωσε ότι πιστεύει ακράδαντα πως υποβιβάστηκε στο αξίωμα της υπουργού αρμόδιας για τις Υποθέσεις των Βετεράνων στον μίνι-ανασχηματισμό του Ιανουαρίου εξαιτίας της άρνησής της να επέμβει στην υπόθεση της εταιρείας-κολοσσού των κατασκευών.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η κυβέρνηση του Τριντό έχει βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, εξαιτίας των κατηγοριών που άσκησε με απρεπή τρόπο πιέσεις στην πρώην υπουργό να παρέμβει στη δικαιοσύνη ώστε να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός στην υπόθεση της SNC-Lavalin, έπειτα από μια σειρά αποκαλύψεων της εφημερίδας Globe & Mail.

Ο Τριντό αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος ή το περιβάλλον του άσκησαν πίεση γι’ αυτό. Ο καναδικός όμιλος κατηγορείται για διαφθορά, συγκεκριμένα ότι μοίρασε δωροδοκίες ύψους 48 εκατ. καναδικών δολαρίων (32 εκατ. ευρώ) σε λίβυους αξιωματούχους επί των ημερών του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, μεταξύ του 2001 και του 2011. Πηγή: ΚΥΠΕ