Σε τοίχο προσέκρουσε η νέα προσπάθεια για συμφωνία στο Brexit

Σε τοίχο προσέκρουσε η νέα προσπάθεια για συμφωνία στο Brexit


Στο επίκεντρο της διαφωνίας η μελλοντική εμπορική συμφωνία και η απόρριψη από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας των τελωνειακών λύσεων που συμφώνησαν οι διαπραγματευτές για τα ιρλανδικά σύνορα, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Βρετανίας με στόχο να κλείσει συμφωνία για το «διαζύγιο» έχουν φτάσει σε νέο αδιέξοδο, σύμφωνα με πηγές του μπλοκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι διαφωνίες επικεντρώνονται στη μελλοντική εμπορική συμφωνία και την απόρριψη από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) των τελωνειακών λύσεων που συμφώνησαν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών για τα ιρλανδικά σύνορα.

Νωρίτερα ωστόσο επικρατούσε αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ να δηλώνει ότι υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας για συμφωνία, πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

«Υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας, από αυτά που ακούω από τους διαπραγματευτές», δήλωσε ο Λεμέρ στον ραδιοσταθμό Europe 1, προσθέτοντας ότι η προστασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ήταν η κόκκινη γραμμή για τη Γαλλία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Προηγουμένως, η επικεφαλής του κόμματος του DUP Αρλεν Φόστερ είχε δηλώσει ότι θα κάνει «ό,τι είναι καλύτερο για την ένωση».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για τις πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία για ένα τελωνειακό σύνορο στη θάλασσα που χωρίζει το νησί της Ιρλανδίας με τη Βρετανία, και εάν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο, απάντησε ότι η βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με το υπόλοιπο ΗΒ και ότι αυτή είναι μία αρχή που δεν πρόκειται να αλλάξει.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέφεραν την άποψη του DUP ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν κενά και ότι απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια».

Υπενθυμίζεται ότι ότι χθες ο Guardian μετέδωσε πως ο Mπόρις Τζόνσον φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, μετά από σημαντικές παραχωρήσεις που έκανε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα των διαπραγματεύσεων για να κλείσει ένα νομικό κείμενο, το οποίο είναι απαραίτητο ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για το Brexit, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Πηγή: euro2day

Tags: brexit